BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir için yeni turizm merkezi olacak

İzmir'in tarihini 8 bin 500 yıl öncesine kadar götüren Yeşilova Höyüğü, bir başka özelliğiyle de adından söz ettirecek.

Abone ol

Türkiye'de ilk defa Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından kazıları sürdürülen Yeşilova Höyüğü'nde 'Arkeolojik Ziyaretçi Merkezi' yapılacak.

Bornova Belediyesi'nin desteğiyle hayata geçirilecek proje için düzenlenen yarışmaya katılan eserler Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu'nda sergileniyor.

'Arkeolojik Ziyaretçi Merkezi' için açılan yarışmada 67 proje içinde birinciliği Yüksek Mimar Evren Başbuğ kazanırken, Mansiyon ödülünü ise babası Mimar A. Tamer Başbuğ kazandı.

5 yıldır kazı çalışması süren Yeşilova Höyüğü'nde, yaklaşık 6.5 Milyon liraya mal olması planlanan projenin yapımına 2011 yılında başlanacak. Türkiye'nin ilk Arkeolojik Ziyaretçi Merkezi'nde, kafeteryalar, çocukların ve ailelerin hem gezeceği hem de o Neolitik Dönemi yaşayacağı bir Neolitik Köy, ziyaretçilerin girebileceği ancak eserlere dokunamayacağı bir halka açık kazı evi, zamana yolculuk tüneli gibi bölümler bulunacak.
Arkeolojik Ziyaretçi Merkezi'nin 17 bin metrekarelik bir alana yapılacağını ifade eden Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin;

"İnsanlar bu binaların yanından geçince 'Bu nedir?' diye dönüp bakacağı yapı alanları olacak. Ziyaretçiler o alana girdiğinde o havayı yaşayacaklar. Bir tarafı aydınlık bir tarafı da kör şeklinde yapılar olacak. Kazı çalışmalarımıza başlamamızın üzerinden beş yıl geçti. Artık geçmişi geleceğe hazırlıyoruz" dedi.

Birçok araç ve gerecin Neolitik Döneme göre tasarlanarak yapılacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Derin, projenin desteklendiğini ve bütçe olarak hiçbir problem olmadığını dile getirdi.

Yarışmada baba ve oğlun katılımı sonucunda birincilik ödülünü Oğul Yüksek Mimar Evren Başbuğ alırken, baba Mimar A. Tamer Başbuğ ise Mansiyon ödülüne sahip oldu. Mimar A. Tamer Başbuğ'un tanınmış bir mimar olduğunu dile getiren Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Yard. Doç Dr. Zafer Derin, "bir oğlun babayı geçmesi güzel bir başarıdır. Birinci olan proje güzel bir proje. Gerçekten Boynuz kulağı geçmiş bir durumda" şeklinde konuştu.