BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.427,58

İTÜ’de seçimler: Rektör Prof.Dr. Mehmet Karaca’nın mesajı…

İTÜ Rektörü, akademisyenleri 12 Temmuz’da oy kullanmaya çağırdı.

Sevdiğim ve hayatıma uyguladığım  sözler vardır. Mesela;

“Bir insan bilmiyorsa ne istediğini, hem seni ziyan eder hem kendini.

O yüzden dibini görmediğin suya dalma, emin olmadığın sevgiye teslim olma.”

Diğeri de rahmetli Oğuz Atay’dan:

“Çok yükseğe çıkmam, bende yükseklik korkusu var...

Kimseyi yarı yolda bırakmam, bende alçaklık korkusu var... “

        Bu; İTÜ rektör seçim kampanyaları ile ilgili  son yazım olacak. Çünkü, Salı günü seçim var…Daha önce, adaylarca gönderilen mesajları  sizlerle paylaşmıştım. Rektör adaylarımızı, İTÜ için önerdikleri “projelerden” ve gösterdikleri  “medeni cesaretten”  dolayı gönülden kutluyor, başarılar diliyor, projeleri benimle paylaştıkları ve bu sayede fikirlerini daha geniş bir kitleye ulaştırdıkları için teşekkür ediyorum. Önemli olan kurumlarımız…

     2012’de yapacaklarını yazıp gönderen Rektör  Sn. Karaca, () bu seçimlerde bir bilgi/yazı göndermedi ve uzak durdu!…        Aşağıdaki yazı, rektörün tüm akademisyenlere gönderilen bir açıklaması, kampanya döneminde olduğu için sizlerle  seçim öncesi paylaşmak istedim.

“Üniversitemizin Değerli Akademisyenleri, Değerli İdari Personeli ve Sevgili Öğrenciler,
         12 Temmuz 2016 tarihinde, “İstanbul Teknik Üniversitesi 2016-2020 Dönemi Rektörlük Seçimi” gerçekleştirilecektir. 6 Ağustos 2012’den bu yana yürüttüğüm İTÜ Rektörlüğü süresince, paylaştıklarımız ve başardıklarımız için tüm mensuplarımıza teşekkür etmek isterim. Üniversitemizin kazanımlarını görmenin tazelediği çalışma heyecanımızla, yeni dönemde çok daha fazlasını yine sizlerin destek ve katkısıyla gerçekleştireceğimize inanıyorum.
243 yıllık bu çatıya ait olan herkes için güçlü duyguların ve derin anlamların özeti olan şu iki kelimeyi, görev sürem içinde –farklı platformlarda- istikrarla öne çıkarmaya gayret ettik: İTÜ’lü Olmak!
      Öyle hissediyorum ki İTÜ’lü Olmak, bu ailede yer almaktan mutluluk duyan her birey için yaşam boyu taşınan bir ayrıcalıktır. Rektörlük görevi ise -diğer tüm idari görevler gibi- sınırlı süreli bir bayrak devralışıdır; esas olan İTÜ’ye ve İTÜ’lü Olmak kimliğine yapılan hizmettir. Bu gururlu bayrağı taşıdığım yaklaşık 4 yıllık süreçte, İTÜ'ye hizmet önceliğiyle imza attığım her işin arkasında durabilmenin gönül rahatlığıyla ilk dönem görev süremin sonuna yaklaşıyorum. Bu süreçte, dayanaksız iddialarla oluşturulan etik dışı kimi tartışmaların gündem yapılma gayretlerini üzülerek görmekle birlikte; İTÜ’lülerin tarafsız ve rasyonel değerlendirme yapabilme yetilerine olan inancım, popülizm odaklı tartışmaların içinde bulunmayı tercih etmeme nedenimdir.
     Destek ve eleştirileri anlamlı kılan, beslendikleri tutarlı bir vizyon olması ve somut dayanaklar doğrultusunda geliştirilebilmeleridir. “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamayacağı” düsturunu benimseyen ve etik değerleri öncelik kabul eden tüm mensuplarımızın hem pozitif hem de negatif geri bildirimleri her zaman anlam taşımıştır. Geniş bir bakış açısı ve değer zenginliğinden süzülen geri bildirimleriyle, bizlere kimi zaman övünç vesilesi kimi zaman da özeleştiri aracı olan ve odak noktasına “İTÜ faydası”nı koyan tüm mensuplarımıza minnettarım.
         “İTÜ’ye hizmet” arzusunu temel alarak çalışmalarımızı yürütmek değişmez önceliğim oldu. Popülist ve gerçekçilikten uzak gelecek hedeflerinin, üniversitemize yapılacak en büyük kötülük olduğuna; bu kolaycı yaklaşımın, günübirlik karar alma zayıflığına sürükleyeceğine inandım. Teknik Üniversite'nin bu zayıflığa emanet edilemeyecek kadar kıymetli olduğunu, tartışılmaz gerçeğimiz kabul ettim. Aynı bilinçle çalışan;
        Değerli Akademik Kadromuzun geleceğe hizmet odaklı vizyoner yaklaşımı, disiplinler arası çalışmaları, kendi alanlarında fark yaratan adımları ve üniversitemize armağan ettiği başarılar, heyecanımıza heyecan kattı.
          Değerli İdari Personelimizin, özveriyle yürüttüğü çalışmaların ve her birimin kendi alanında en iyisini yapma gayretinin pozitif sonuçlarını, İTÜ’nün her köşesinde görmemek mümkün değildi.
           Sevgili Öğrencilerimizin, farklı platformlarda yakaladıkları üstün başarıları, yeniliğin, teknolojinin, bilimin peşinden giden adımları, umutlarımızın ve İTÜ’lü olmak gururunun sürekli tazelenme nedeniydi.

           Değerli İTÜ Ailesi,

     Bir  mühendislik öğrencisi olarak kapısından girdiğim bu köklü yuvanın 37 yıldır mensubu olmaktan,  şimdiye dek 10’dan fazla idari kademede yürüttüğüm görevler ile üniversitemize hizmet etmekten ve nihayetinde 4 yıl önce Rektörlük görevini üstlenmiş olmaktan onur duyuyorum. Bu yolculukta; görüşlerini paylaşan, yeni fikirler öneren, yürütülen çalışmalarda görev alan, yeniliklere kapı açan, üniversitemizin dış paydaşlarıyla kurduğu ağı zenginleştiren ve farklı vesileler ile İTÜ’ye katkı sağlayan herkese yürekten teşekkür ediyorum.
Sağduyunun ve etik değerlerin öncelik kabul edildiği bir seçim yaşayabilme temennisiyle aday olan tüm akademisyenlerimize başarılar diliyorum. İçten Sevgi ve Selamlarımla…”