BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,71
HABER /  GÜNCEL

İtalya, cumhurbaşkanının kararını bekliyor

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hem ekonomik hem de siyasi krizden kurtulamayan ülkede son 2 yılda üçüncü kez hükümet krizini çözmeye çalışıyor. Napolitano, parti liderleriyle görüşüyor.

Abone ol

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hem ekonomik hem de siyasi krizden kurtulamayan ülkede son 2 yılda üçüncü kez hükümet krizini çözmeye çalışıyor.

İktidarın büyük ortağı Demokratik Parti yönetiminin önceki gün Başbakan Enrico Letta’nın görevden ayrılması kararı almasının ardından, yeni hükümet kurma görüşmeleri başlamıştı. Cumhurbaşkanı Napolitano, hükümet krizini çözmek için dünden itibaren parti liderleriyle görüşmeye başladı.

Napolitano’nun önündeki seçenekler arasında, Enrico Letta’nın başbakanlığına son veren Demokratik Parti Genel Sekreteri Matteo Renzi’ye hükümeti kurma görevini vermek ya da genel seçime gidilmesini istemek bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Napolitano, Kasım 2011’den bu yana üçüncü kez hükümet krizini çözmek ve başbakanı belirlemek zorunda kalıyor.

Atanmış başbakanlar dönemi

İtalya’da halk tarafından başbakanlığa seçilmiş son isim 2008 seçimlerini kazanan Silvio Berlusconi’ydi. Berlusconi’nin istifaya zorlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Napolitano Kasım 2011’de ekonomist Mario Monti’yi başbakanlığa atamıştı. 2013’te yapılan genel seçimlerin ardından da partiler koalisyon üzerinde anlaşamayınca iş yine Napolitano’ya düşmüş ve Cumhurbaşkanı, Enrico Letta’yı başbakanlığa getirmişti.

Silvio Berlusconi de son hükümet krizinde bu noktaya dikkat çekerek “İtalya’nın seçilmiş son başbakanı benim” diyor.

Ancak Napolitano’nun yürüttüğü hükümet kurma görüşmelerine Berlusconi’nin katılıyor olmasına itirazlar da yükseliyor. Vergi kaçakçılığından mahkum edilmesi nedeniyle parlamentodan azledilen Haydi İtalya partisi başkanı Berlusconi’nin, parti lideri olarak bile olsa Cumhurbaşkanı ile hükümet görüşmelerine katılıyor olması eleştirilere yol açıyor.

Muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi lideri Beppe Grillo, Napolitano-Berlusconi görüşmesiyle ilgili mesajında İtalyanlara, “90’lık bir adam ve bir suçlu, kahve ve bisküvi eşliğinde sizin geleceğinize karar veriyorlar” diye seslendi. Grillo, İtalyanların seçimle yeni başbakanlarını belirlemesi gerektiğini savunarak Renzi’ye de karşı çıkıyor. 5 Yıldız Hareketi bu nedenle Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü hükümet görüşmelerini boykot ediyor.

İtalya’da yapılan anketler de halkın başbakanlarını belirlemek için seçime gitmeyi tercih ettiğini gösteriyor. La Stampa gazetesinin yayımladığı bir ankete katılanların yalnızca yüzde 14’ü, seçime gidilmeksizin Renzi’nin başbakan olmasını desteklediğini söyledi.