BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  GÜNCEL

İtalya Ağca'yı sınır dışı etti

1981’de suikast girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul’ün mezarını ziyaret etmek için yasa dışı yollarla Vatikan’a giden Mehmet Ali Ağca, bu akşam İtalya'dan sınır dışı edildi. Roma'dan Övgü Pınar'ın haberi.

Abone ol

1981’de suikast girişiminde bulunduğu Papa 2. Jean Paul’ün mezarını ziyaret etmek için yasa dışı yollarla Vatikan’a giden Mehmet Ali Ağca, bu akşam İtalya'dan sınır dışı edildi.

Mehmet Ali Ağca, geçen Cumartesi günü Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda bulunan 2. Jean Paul’ün mezarına iki demet beyaz gül bırakmış, ardından da seyahat belgelerinin kontrol edilmesi amacıyla polis merkezine götürülmüştü.

Vatikan’ın içinde bulunduğu İtalya’ya girmek için gerekli vizeye sahip olmadığı ortaya çıkan Ağca’nın sınır dışı edilmesi gündeme gelmişti.

Ancak bürokratik işlemlerin tamamlanabilmesi için Ağca hafta sonunda, Roma’da emniyet müdürlüğüne bağlı yabancılar şubesinde tutulmuştu.

Bugün sulh mahkemesinin sınır dışı kararı almasının ardından da Ağca, Roma Fiumicino Havaalanı'ndan İtalya saatiyle 22.00 civarında kalkan Alitalia uçağıyla İstanbul'a gönderildi.

Kayıp Orlandi’nin ailesi: Sorgulansın

Mehmet Ali Ağca’nın İtalya’da ortaya çıkması, 1983’te Vatikan’da kaybolan 15 yaşındaki Emanuela Orlandi’nin ailesini harekete geçirdi. Orlandi’nin ağabeyi Pietro Orlandi, kız kardeşinin kaybolmasıyla ilgili bilgi sahibi olabileceği gerekçesiyle sorgulanmasını istedi. Pietro Orlandi, Ağca’nın Türkiye’ye sınır dışı edilmemesi ve İtalyan makamlarınca sorgulanması talebiyle savcılığa başvurdu.

Ancak mahkemenin, daha önce defalarca ifade değiştiren Ağca'nın "güvenilir olmadığı" gerekçesiyle bu talebi reddettiği öğrenildi. Orlandi’nin bu talebinden kısa süre sonra, Ağca hakkında sınır dışı kararı çıktı.

Bir Vatikan çalışanının kızı olan Emanuela Orlandi, 1983’te 15 yaşındayken gizemli şekilde ortadan kaybolmuş ve kendisinden bir daha haber alınamamıştı. Mehmet Ali Ağca, birçok açıklamasında Orlandi’nin kaybolması olayının iç yüzünü bildiğini iddia etmiş, hatta Orlandi’nin hala hayatta olduğunu da öne sürmüştü.

“Yardım aldım”

Bu arada İtalya ve Schengen vizesi alması mümkün olmayan Mehmet Ali Ağca’nın Vatikan’a kadar nasıl gidebildiği tartışması devam ediyor. İtalyan La Repubblica gazetesinin ulaştığı Ağca, bu konudaki soruları yanıtlarken şunları söyledi:

“Seyahatimin tüm detaylarını şimdi anlatamam. Sadece 3 gün süren bir yolculuk olduğunu söyleyebilirim. Hem uçak hem otomobil kullandım, aynı zamanda da yürüdüm. Şu an daha fazlasını söyleyemem ama bu yolculuk boyunca yalnız bir kurt gibiydim, büyük riske girdim.”

Ağca, seyahati süresince birilerinden yardım alıp almadığı sorusunu cevaplarken de “yolculuğun son kısmını” tek başına yaptığını söyledi. Gazetenin, “Peki yolculuğun ilk kısmı, Türkiye’den çıkarken?” diye sorması üzerine de şunları söyledi:

“Eh birkaç dostum var tabii. Birileri bana yardım etti diyelim. Türk ve yabancı arkadaşlarım.”

Ağca, bundan sonra da “Fatima mucizesi” inanışına konu olan Portekiz’in Fatima kentine gitmeyi planladığını da anlattı.

Türk diplomatik kaynakları ise BBC Türkçe’ye verdikleri bilgide, Ağca’nın Schengen bölgesine ilk olarak Belgrad’dan girdiğinin ve daha sonra Avusturya üzerinden İtalya’ya geldiğinin anlaşıldığını söyledi.