BIST 9.555
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.487,01
HABER /  GÜNCEL

İsyancılar, Kaddafi birliklerini Brega'dan çıkardı

Libya'da isyancılar Kaddafi'ye bağlı güçleri püskürterek yeniden doğudaki Brega kentine girdiklerini duyurdu. Fransa, uçuş yasağı için girişimlerini yoğunlaştırıyor.

Abone ol

Libya'da, isyancılar Kaddafi'ye bağlı güçleri püskürterek yeniden doğudaki Brega kentine girdiklerini duyurdu.

Kaddafi karşıtı güçler, geçen hafta ele geçirdikleri kentten, dün ağır bombardıman sonrasında çekilmek zorunda kalmıştı.

İsyancılar, muhalefetin kalesi konumundaki Bingazi'den gönderilen seçkin birliklerin kentin sanayi bölgesini geri aldıklarını kaydetti. İsyancıların ellerindeki bir başka kent Misrata'nın eteklerinde de tank ateşi duyulduğu bildiriliyor.

Bu arada Fransa Hükümeti, Libya hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesine ilişkin diplomatik girişimleri hızlandıracağını açıkladı.

Arap Birliği Cuma günü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir karar almasını istemiş, ABD yönetimi çağrıyı "önemli bir adım" olarak nitelemişti.

Söz konusu öneri, Kaddafi güçlerinin isyancılara hava saldırısı düzenlemesini önlemeyi amaçlıyor. Ancak uçuş yasağını diğer ülkelere kabul ettirmeye çalışan Fransa ve İngiltere ne AB ne de NATO'dan istediği desteği alabilmiş durumda.

G8 uçuş yasağını görüşecek

Fransız yetkililer, Avrupa Birliği, Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyi ve Libya'da muhalefetin kurduğu Ulusal Konsey nezdindeki çabalarını yoğunlaştıracağını duyurdu.

Konunun bugün Paris'te yapılacak G8 dışişleri bakanları toplantısında da gündeme gelmesi bekleniyor.

NATO uçuş yasağı kararı alabilmek için bölgesel ve uluslararası destek sağlanmasını şart koşmuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi bulunan Rusya ve Çin, bu konuda ciddi çekinceleri olduğunu söylüyor.