BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.493,14
HABER /  POLİTİKA

İstihbarat şifreli konuşacak

İstihbarat birimlerinin kendi arasındaki haberleşme kriptolu olacak. Böylece bilgi sızmaları engellenecek…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER


ANKARA - Meclis’te komisyonda bulunan Elektronik Haberleşme Kanun Tasarısı; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı dinlemelere karşı kriptolu olarak haberleşebilmelerine olanak tanıyor.

TELEKULAK MADDESİ
Tasarının geçici 5.maddesiyle de, 'cep telefonlarındaki kimlik bilgilerinin güncelleştirilmesi' hükmü getiriliyor. Bu maddeyle başkası üzerine kayıtlı telefon alarak görüşme yapan ve teknik takipten kaçmaya çalışan kişilere karşı önlem alınıyor.

BİLGİLER GÜNCELLENECEK
Maddede, GSM mobil telefon hizmeti veren işletmelerin tuttuğu abonelik kayıtlarının doğru bilgilerden oluşması için kayıtların bir yıl içinde güncellenmesi, bu güncelleme sırasında vergi, kimlik numaralarının alınması öngörüldü. Bunu yapmayanların ise bağlantısının kesileceği hükmü konuldu.

HABERLEŞME HACZEDİLEMEYECEK
Tasarının 34. maddesiyle elektronik haberleşme hizmetleri ile ilgili olarak abone veya kullanıcılara tahsis edilen frekans, numara ve hat kullanımıyla internet alan adları hiçbir şekilde haczedilemeyecek.

GÖREVLİLERİN HATTI KESİLMEYECEK
Genel güvenlik ve asayişe yönelik haberleşmelerden kapsamı kurum tarafından belirlenmiş olanlar her ne sebeple olursa olsun kesintiye uğratılamayacak. Mahkeme kararı veya mevzuatı uyarınca kurum, bakanlık veya diğer merciler tarafından karar olmadıkça elektronik haberleşmesinin aksamasına neden olacak müdahalelerde bulunulamayacak.