BIST 9.709
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.422,11
HABER /  GÜNCEL

İşte Türkiye’nin maden faciası bilançosu

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası, iş kazaları istatistiklerini tekrar gündeme getirdi. Türkiye’de 1941 yılından beri; yangın,...

Abone ol

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası, iş kazaları istatistiklerini tekrar gündeme getirdi. Türkiye’de 1941 yılından beri; yangın, grizu patlaması, göçük gibi nedenlerden dolayı 100 binden fazla işçi yaralanırken, 3 binden fazla işçi de hayatını kaybetti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre Türkiye’de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi. İş Kazaları ve İşe Bağlı Yaşanan Sağlık Problemleri başlığı altında yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde son 12 ay içindeki istihdam baz alındığında, bu istihdam edilen kişilerin yüzde 2,3’ünün iş kazası geçirmiş olduğu rapor edildi. İş kazaları sektörel olarak incelendiğinde ise, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı yüzde 0,4, elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin yüzde 5,2 ve inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı da yüzde 4,3 olarak kaydedildi.
Maden ve taş ocakçılarında gerçekleşen kazalar sonucunda Türkiye’ de yaşanan birçok acı olayın yanı sıra zaman içerisinde akıllara kazınmış olan facialar da var. 1983 yılında Zonguldak’ın Armutçuk beldesinde meydana gelen bir taş kömürü ocağındaki grizu faciasında 103 işçi yaşamını yitirdi.1992 yılında da Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan ve Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda, 250 madenci yaşamını yitirdi. 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak’ın Kilimli beldesindeki bir kömür ocağında meydana gelen kazada ise 30 işçi yaşamını yitirmişti. Yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında meydana gelen kazada göçük altında kalan iki işçinin cesedine de kazadan 8 ay sonra ulaşılabildi. Bu kazalar maden ve taş ocaklarında yaşanan acı olaylardan sade bir kaçı olmakla birlikte Türkiye’de genel olarak 1941 yılından beri, yangın, grizu patlaması, göçük ve gibi nedenlerden dolayı 100 binden fazla işçi yaralanırken, 3 binden fazla işçi de yaşamını yitirdi.
(İHA)