BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.436,69
HABER /  POLİTİKA

İşte MHPnin Meclis karnesi

MHP bir kitapçık çıkarttı. Kitapçıkta MHP’nin bir yıllık karnesi var. Karnede ilginç tespitler yer alıyor.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- MHP’nin bir yıllık karnesi çıktı. Bir kitapçık olarak hazırlanan ve Grup tarafından dağıtımı yapılan MHP’nin geçen yılki bilançosunda ilginç tespitler yer aldı. 70 milletvekili ile TBMM’de temsil edilen MHP’nin bilançosunda; iki milletvekilinin hiç kürsüye çıkmadığı ortaya kondu. MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin en fazla sözlü soru önergesi veren isim olurken, MHP’de en fazla kürsüye çıkan isimler Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural oldu.

BAHÇELİ İKİ KEZ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’te kendi milletvekillerine yönelik 37 kez, tüm Meclis’e hitaben 2 kez konuşma yaptı. Bahçeli, 60. Hükümet Programı ve 2008 Mali Yılı Bütçe Kanun Tasarısı konusunda Meclis Genel Kurulu’nda tüm milletvekillerine hitap etti. Yine Bahçeli, 36 kez gündeme ilişkin konularda yazılı açıklama yaptı.

SİFTAHSIZLAR
Bir yıllık sürede kürsüye çıkmayan milletvekilleri arasında Adana Milletvekili Recai Yıldırım, Hatay Milletvekili İzzettin Yılmaz kürsüye hiç çıkmazsan, hiç soru önergesi vermeyen isim olarak yer aldı.

MHP milletvekilleri, bir yıllık yasama döneminde toplam 45 kanun teklifi, 81 meclis araştırma önergesi, 1 genel görüşme önergesi, 1 gensoru önergesi, 516 sözlü soru, 965 yazılı soru sordu. Vekiller 91 gündem dışı konuşma yaptılar.

TÜRBAN YASASI
Kanunlaşan teklifler arasında ilk sırada türbanla ilgili anayasa değişiklik teklifi yer aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzasını taşıyan anayasa değişiklik teklifinin 346 milletvekilinin imzasını da taşıyordu.

Kürsüyü en fazla kullanan Meclis Genel Kurul’da en fazla konuşan MHP’liler, Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır olurken, onları Adana Milletvekili Yılmaz Tankut izledi. Tankut, 14 kez kürsüde konuşma yaparken, 57 kez Genel Kurul’da sözlü soru soran isim oldu.

ÇİRKİN’İN REKORU
Yazılı soru önergelerine bakıldığında ise, MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin’in grup başkanvekillerinden daha fazla soru sorarak 98 soru önergesiyle ilk sırada yer aldığı görüldü. Çirkin’i, 96 soru önergesiyle MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun izledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır 91 soru önergesi verirken, Grup Başkanvekili Oktay Vural 37 soru önergesi verdi.

Sözlü soru önergelerine bakıldığında ise en fazla sözlü soruyu soran 108 ile Karaman Milletvekili Hasan Çalış ile Tokat Milletvekili Reşat Doğru oldu.