BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İşte kanlı 1 Mayıs'ın MİT raporu!

"1977'yi kana bulayan solcuların arasındaki kavgaydı" diyen Prof. dr. Halil Berktay'ı MİT'i raporları da doğruladı.

Abone ol

Kanlı 1 Mayıs olaylarının tüm ayrıntılarının yer aldığı raporda Maocu grup ile DİSK'in karşı karşıya getirildiği ve çatışmaların da işte bu sırada meydana geldiği kaydedildi.

MİT Müsteşarlığı, 1 Mayıs 1977 olaylarıyla ilgili olarak iki gün önce hazırladığı raporla tarafları uyarmış! MİT'in 29 Nisan tarihli raporunda, illegal örgütlerin 1 Mayıs'ta gerginliği tırmandırdığı iddia edilirken DİSK'in tutumunun da süreci kışkırttığı belirtiliyor.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, 12 Eylül darbesine ilişkin davanın görüldüğü Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, 1 Mayıs 1977 olaylarına ilişkin hazırlanan raporları gönderdi.

"İlk ateş Maocu dergi satıcısından"

Belgesel çalışmalarıyla ünlü gazeteci Coşkun Aral, da Berktay'ın görüşlerini destekleyen ifadelerde bulunmuştu:

"Unkapanı'ndan Taksim'e yürüyen Maocu grupların yanındaydık. Gruplar DİSK tarafından Tarlabaşı'nda durduruldu. Sular idaresine yakındım. Bir arkadaşımın omzuna çıkıp fotoğraf çekerken bir el silah sesi duydum. İlk ateş Tarlabaşı'ndan geldi. Ateş eden Halkın Yolu veya Halkın Kurtuluşu dergisi satan biriydi. İlk ateşten birkaç saniye sonra her yerden ateş edilmeye başlandı. Sohbet ettiğim bir CIA ajanı, 'Bizimkilere gerek kalmadan sizinkiler bunu yaptı' demişti."

Mahkemeye gönderilen belgelerde MİT'in, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de yaşanan olayları anı anına raporladığı da görüldü. DİSK tarafından, İstanbul'daki törenler için 20 bin kişinin görevlendirildiği belirtilen raporda, toplantı ve yürüyüşe katılmak üzere sabah saat 10.00'dan itibaren çeşitli semtlerde toplanmaların olduğu, il dışından 200 otobüs ve 50 minibüsle gelenlerin bulunduğu, saat 14.15'ten sonra çevre semtlerden Taksim'e doğru yürüyüşün başladığı belirtildi.

MAOCULAR HAREKETE GEÇİYOR!

Site Öğrenci Yurdu'nda toplanan Maocu bir grubun ise yurttan hareket ederek Aksaray yoluyla Saraçhane başına doğru yürüyüşe geçtiği, sayısı daha sonra 5-6 bine ulaşan grubun yürüyüşünü sürdürdüğü ve saat 13.40'da Saraçhane başına geldiğine değinilen raporda, ''Bu arada DİSK kortejinden söz konusu gruba iltihaklar olduğu görülmüştür. DİSK kortejini zorlayarak buradan geçip Taksim'e gitmek istemişler, bu durum dolayısıyla çok gergin bir hava meydana gelmiş ise de neticede DİSK korteji organizatörlerin disiplinli ve kuvvetli olmaları dolayısıyla bir olay çıkması önlenmiş, Maocular korteji yaramamışlardır'' denildi.

MAOCU GRUP GÜÇLENİYOR

Maocu grubun, DİSK kortejinin gitmesinin ardından Taksim'e doğru saat 15.45'te yürümeye başladığı dile getirilen raporda, DİSK yöneticileri tarafından alınan sıkı ve disiplinli emniyet tedbirleri nedeniyle olağanüstü haller dışındaki bir olayın çıkmasının muhtemel görülmediği belirtildi.

Raporda, ''Ancak yürüyüşün bitmesinden sonra katılanların gruplar halinde dağılması sırasında Maocuların kendilerini kuvvetli hissederek bazı olaylar çıkarmaları ihtimal dahilindedir'' ifadesi kullanıldı.

İŞTE MİT RAPORUNDAKİ ÇATIŞMA ANI

Taksim Meydanı'nda toplanan DİSK taraftarları ile Maocular arasında artan gerginlik üzerine bölgeye jandarma kuvveti kaydırıldığı belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

''Buna rağmen saat 19.05'te her iki grup arasında silahlı çatışma başlamıştır. Sayıları 7 bin civarında olan Maocular ile DİSK taraftarları arasındaki çatışmanın çok büyük ve şiddetli olduğu, arbede esnasında patlamaların duyulduğu, panzerlerin topluluk üzerine devamlı su sıktıkları Tarlabaşı'nın ara sokaklarında polis ile saldırgan grup arasında çatışmaların devam ettiği, neticede güvenlik kuvvetlerinin duruma hakim oldukları, çatışmanın sadece İntercontinental Oteli'nin önünden jandarmaya doğru yapıldığı, Taksim Meydanı'ndaki topluluğun büyük ölçüde dağıtıldığı, çok sayıda yaralının bulunduğu, bu arada 4 sivil ile 3 polisin Gümüşsuyu Hastanesi'ne kaldırıldıkları, İlk Yardım Hastanesi'ne hasta götüren arabaya ateş açıldığı, bir polis arabasının devrildiği öğrenilmiştir.''