BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.429,19
HABER /  GÜNCEL

İşte emekliye yapılacak zam!

Hükümetin, 2010 yılında asgari ücrete yaptığı yüzde 10'lar civarındaki iyileştirmenin benzerini, emeklilere de yapmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Abone ol

Hükümetin emeklilere yüzde 15 oranında zam yapması bekleniyor.

Önceki gün asgari ücreti belirlemek için yapılan son toplantıda bürokratların asgari ücret için hükümetin yüzde 12-13 civarında zam istediğini dile getirdikleri öğrenildi. Ancak, işveren kesiminin bu rakamlara tepki göstermeleri üzerine bürokratların, “Ocak ayında emeklilere de yüzde 10-15 arasında zam yapılacak” dedikleri belirlendi.

İPUÇLARI ORTAYA ÇIKTI

Asgari ücretin 2010 yılındaki rakamının belirlenmesi için önceki gün yapılan ve zam kararının açıklandığı toplantıda Çalışma Bakanlığı'nı temsil eden bürokratlar; yeni yılda emekli maaşlarına yönelik alınacak kararlarla ilgili ipuçları verdiler. İşçi kanadını temsil eden Türk-İş'ten temsilcinin katılmadığı, işveren temsilcileri ve bürokratların katıldığı toplantıya bürokratlar, hükümetin asgari ücrete yüzde 12-13 oranında zam yapılması istemiyle geldiler. Ancak işveren kesiminin itirazları ve sıkı pazarlık sonucunda, asgari ücrette yılın ilk 6 ayında yüzde 5.2, ikinci 6 ayda da yüzde 4.3 kümülatifte ise yüzde 9.74'lük artış kabul edildi.

ASGARİ ÜCRETİ YÜKSELTTİ

Toplantıda asgari ücrete yapılacak yüzde 10'luk artışın fazla olduğunu belirten işveren temsilcilerine yanıt veren bürokratlar, "Hükümet emekli maaşlarında da iyileştirme yapacak. Ocak ayında emekli maaşlarında yüzde 10-15 oranında artış öngörülüyor” dedikleri öğrenildi.

İLK KEZ RAKAM TELAFUZ EDİLDİ

Böylece, hükümetin ocak ayıyla birlikte emeklilere dönük yapacağı zamda ilk kez bir rakam telaffuz edilmiş oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bir süredir yılbaşında sürpriz bir zammın emeklilere yapılacağını belirtirken; zam oranı hakkında bilgi vermiyordu. Dinçer, zamla ilgili olarak son dönemde dile getirilen bazı rakamların da spekülatif olduğunu belirtiyordu.