BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  GÜNCEL

İşte dahi Türk matematikçi

21. yüzyılın son geometri buluşlarını Samsunlu matematikçi Kerim Sarılar gerçekleştirdi.

Abone ol

Samsunlu matematikçi Kerim Sarılar, Müslüman Türk dünyasının 21. yüzyılda yeryüzü ve uzay hesaplamalarıyla ilgili modern geometrinin temellerini atacak buluşlar gerçekleştirdiğini söyledi.

21. yüzyılın son geometri buluşlarını yaptığını belirten Kerim Sarılar, buluşlarından bazılarının TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi İnternet Sitesi'nde onaylandıktan sonra yayınlanmaya başlandığını kaydetti.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden 1979'da mezun olduktan sonra kendini matematiğe adayan Kerim Sarılar, bugüne kadar matematik ve geometri alanında 20 buluşa imza attığına dikkat çekerek, en son "2*üçgenin alanı/yarıçap=sinüs alfa C * yarıçap" olduğunu ispatladı.

Bu buluşun yeryüzü ve uzay hesaplamalarında kullanılabileceğini ve kullananların işlerinin kolaylaşacağını ifade eden Sarılar, "Bu buluşları Allah'ın izni ve ihsanıyla çok çalışarak gerçekleştiriyorum. Amacım, Müslüman Türkler'in de çok sayıda buluşa imza attığını ve dünya bilim sahnesinde yerini aldığını göstermektir. Çalışmalarımızda bu ölçülere dikkat ediyoruz. Buluşlarım dünyanın da ilgisini çekiyor. Benimle irtibata geçiyorlar. Bunların arasında başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin üniversiteleri de bulunmaktadır" dedi.

Buluşlarını açıklamaya başladıktan ve formüller kamuoyuna mal olduktan sonra bazı gelişmeler karşısında şaşırdığına işaret eden Kerim Sarılar, gelişmeleri şöyle anlattı:

"Bize karşı psikolojik bir savaş başlatıldı. Bu yaşananlar karşısında bir Türk bilim adamının karşısına çıkan engelleri anlamış olduk. Türkiye'de bilim ve bilimin temel taşları olan buluşların neden gün yüzüne çıkamadığını da idrak ettik. Ancak bilimin önünde hiçbir engel duramaz. Müslüman Türk bilim adamları, çıkarılan bütün engellere rağmen yoluna devam edecektir. İlgi de Türkiye ve Türkiye dışından her geçen gün artmaktadır. Buluşlarımız kitaplarda yayınlanma aşamasına gelmiştir. Yeni buluşlarımız da devam edecektir".