BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İşte 2015lerin gazetesi

Gazete sayfalarını tarihe karıştıracak cihazların arge çalışmaları sürüyor. İşte yeni nesil gazeteler;

Abone ol

Yıllar süren sansasyonel beklentilerden sonra, 'e-gazeteler' gerçek olmaya daha çok yaklaşıyor. Daralmakta olan bir endüstriyi kurtarabilirler mi?

MIT medya laboratuarındaki bilim insanları on yıldan fazla süre önce "elektronik gazete" fikriyle uğraşmaya başladıklarında heyecanlarının büyük bir kısmı yekpare bir programa: taşınabilir, kağıtsız bir gazeteye

Kindle üzerindeki arge
çalışmaları sürüyor.
Bir kurşun kalem boyunda ve
inceliğinde olan okuyucu, dünya
genelinde büyük ilgi gördü. Yaygın
görüş dünya nüfusunun çok büyük
bir bölümünün 2015 yılından
itibaren bu tür cihazlarla gazete
okuyacağı yönünde.
odaklanıyordu. E-gazeteler, ağaç kesme ve geleneksel gazeteleri okuyucuların kapılarına götürme gerekliliğini kaldırarak büyük bir çevresel kazanım olacaktı. Ancak diğer birçok teknoloji gibi, e-gazetenin kalkışa geçişi de yavaş oldu. Geçtiğimiz sene, Amazon, Kindle adlı elektronik okuyucusunu piyasaya sürdüğünden beri binlerce insan e-kitapların zevkini tattı, ancak birçok insan için, e-gazeteler hale bir gerçeklik kazanmış değil.

Reklam sektörü de rahat nefes alacak!
Milyonlarcamız Web'de zaten kağıtsız gazeteler ve dergiler okuyor, ancak Kindle gibi bir cihazla okunabilecek e-gazeteler, hem okuyucu hem de yayıncı için farklı avantajlar sağlayabilir. PC ekranlarına bakarak zaten çok fazla saat harcayan tüketici için, e-gazeteler taşınabilirlik ve huzurlu bir şekilde ikide bir çalan e-mail alarmlarından ya da paragrafın ortasına fırlayan IM mesaj pencerelerinden arınmış, derli toplu bir okuma ortamı sunabilir. Yayıncılar arasında okuyucuların bu Türk avantajlar için abonelik ücreti ödeyebileceğine dair (ki bu çoğu Web okuyucusunun yapmadığı bir şey) ve reklamcıların e-okuyuculardaki reklamlar için Web'dekinden çok daha fazla ödemeye razı olacaklarına dair gerçekten bir ümit var. Eğer bu yeni nakit ırmakları gerçeklik kazanırsa, hem okuyucular hem de reklamlar yüksek-kar marjlı yayımları terk etmeye başladıkça gelirlerde sert düşüşler görmüş bir endüstriye yardımcı olabilir. E-gazeteler ayrıca matbaa ve teslimat ücretlerini de ortadan kaldırabilir ki bu masraflar genellikle gazetenin tüm masraflarının yarısına denk gelir.

E-gazeteler nasıl çalışıyor?

Bu konuda en önemli çalışmalara
imza atan E Ink ise Kındle'yi
gazetelerden sonra gelecek
dalga olarak nitelendiriyor. Roger
Fidler'e (University of Missouri)
göre de bu cihazların başarılı
olabilmesi için üç önemli 
gereksinim şart. 1- Daha geniş
ekran 2- Renkli ekran (Reklam)
3- Daha düşük satış fiyatı
(Kidler şu anda 359 dolar) 
E-gazetelerin nasıl çalışabileceğine dair ilkel de olsa bir ipucu edinebilmek için, Kindle'ı düşünün. Amazon şu anda bu cihazda kullanmak için 24 adet gazete sunuyor. Aboneler ayda 5.99 ila 14.99 dolar arası ödüyor ve her sayı güneş doğmadan önce wireless (kablosuz) bağlantıyla cihaza geliyor. E-kitap severler bile Kindle'da bir gazete okumayı hayal kırıklığı olarak nitelendirirken, iki gündür bu cihazda dört gazete okumuş olan ben de buna katılmak zorundayım. Sabah gazetelerimi almak için kapının önüne çıkmam gerekmemesini ve sonra onları geri dönüştürmek zorunda olmamayı çok sevdim. Ama bu rahatlığın bir bedeli de var. Kindle'ın siyah-beyaz ekranı fotoğrafları ve grafikleri çok iyi işleyemiyor ve e-gazeteleri hiç reklam içermiyor. Gazetedeki haberler arasında geçiş yapmak zahmetli. Ancak en büyük problem, e-kitapların "lineer okuma" da, yani bir kitapta olduğu gibi uzun sayfalardan oluşan bir metnin okunmasında işe yarıyor olması, ancak gazete okumayı dünyanın en büyük zevklerinden biri haline büfeden yemek seçer gibi bakınma davranışı söz konusu olunca çok işe

Kindleri daha yakından tanımak
istiyorsanız TIKLAYIN
yaramaması. Okuyucuları belki aslında okumadan geçecekleri bir haberi göz atmaya davet eden iyi tasarlanmış sayfalar sunmak yerine, günümüz e-kitapları sadece başlıkları ya da makalelerin üst kısımlarını listeliyor. Bu da neyin okunmaya değeceğine karar vermeyi güçleştiriyor. Sonuç olarak, bazı uzmanlar Amazon'un ürünün pazardaki ilk 13 ayında yarım milyon Kindle satılacağını öngörmesine rağmen, şu ana kadar satın alan kişilerinse yalnızca birkaç bin tanesinin cihazı şimdiye kadar gazete okumak için kullandığını tahmin ediyor. 

Daniel McGinn-Newsweek