BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.491,65
HABER /  GÜNCEL

İşte 12 Eylül darbesinin parolası

Bayrak Harekat Planı'nın en son hali ve direktif belgeleri şimdi 12 Eylül davasına bakan mahkemede.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, 12 Eylül davasının görüldüğü mahkemeye, darbe planının son halini gönderdi. Evren'in kamuoyunda az bilinen ön adını darbe parolasında kullanmış.

Darbenin tarihi ve saatine ilişkin değişiklik olması halinde, bu durum, “Ahmetler ... Günü... Saat ...’da trenle geliyorlar” koduyla bildirilecekmiş.

12 Eylül davası o günlerin karanlıkta kalmış ayrıntılarını gün yüzüne çıkarıyor. Kenan Evren imzasıyla askeri komutanlıklarına gönderilen plan, 8 Eylül 1980 tarihli. Planın ayıntıları bugün Radikal gazetesinin manşetindeydi. Mesut Hasan Benli imzasıyla verilen haberde Bayrak Harekat Planı Direktifi’nde, uygulamaya bütün yurtta 12 Eylül 1980 Cuma günü saat 03.00’de TRT, PTT ve diğer muhabere sistemlerine el konularak başlanılacağı belirtilerek, şöyle deniliyor:

Zorunlu bir nedenle uygulama tarihi öne veya geriye alındığı takdirde (AHMETLER… GÜNÜ…, SAAT… da TRENLE GELİYORLAR) kodu ile değişen yeni uygulama zamanı gün ve saat olarak bildirilecektir.
Komutanlar BAYRAK Harekatı’na hazır olduklarını 11 Eylül 1980 Perşembe günü saat 18.00- 20.00 arasında Genelkurmay Başkanlığına (YOLLAR AÇILDI) kodu ile bildireceklerdir.
Ankara Radyosu ve diğer bölge radyoları aynı gün saat 04.00’de Harp Okulu Marşı’nı takiben ilk bildiriyi yayınlayacaktır.
Komutanlar görevlerinin tamamlandığını telefonlar (ayrıca teleksle) Genelkurmay Başkanlığı’na bildireceklerdir.
Evren imzasını taşıyan ve komutanlıklara gönderilen talimatın son bölümünde ise “Kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri ’ne bu tarihi görevinden başarılar, Yüce Türk Ulusu’na güven ve özgürlük içerisinde mutlu gelecekler dilerim” ifadesi yer alırken, talimatının sonunda “Not” olarak şu uyarılar var: “Bildiriler saat 12.00’ye kadar saat başlarında tekrar edilecektir. Bölge Radyoları Ankara’ya bağlanmamış ise bildirileri mahalli radyodan Garnizon Komutanlığı tarafından yayınlatılacaktır.”