BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.427,56
HABER /  DÜNYA

İsrail'in Hamas politikası değişti

Filistinli siyasi analistlere göre İsrail'in Hamas'a yönelik politikasında değişikliğe gidildi.

Abone ol

Filistin li siyasi analistler, İsrail 'in son saldırılarından ve karşılaştığı misillemeden sonra Hamas 'ı yok etme politikasının değiştiğini savundu.

Hamas-İsrail ilişkileri konusunda görüşlerine başvurduğu Filistinli siyasi analistlerin ortak görüşü İsrail'in Hamas'a karşı tutumunun değiştiği yönünde.

İsrail'in 14 Kasım'da Gazze 'ye yönelik başlattığı ve 8 gün süren saldırılardan sonra, Filistin-İsrail çatışmasının boyutunun değiştiğini savunan Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Muhaymir Ebu Sade, ''Bu savaş Gazze'deki direnişin caydırıcı tepki göstermesi açısından başarılıydı. Dengeler nisbeten de olsa yerine oturdu. İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü politikada da gözle görülür bir değişim yaşandı'' dedi.

Mısır 'ın arabuluculuğunda ateşkesle sonuçlanan saldırılardan sonra, İsrail'in kesinlikle karşı çıktığı Gazze'ye inşaat malzemesi girişine izin verdiğini kaydeden Ebu Sade, ''İsrail, ateşkes sonrası, inşaat malzemelerinin girişine, balıkçıların da avlanmalarına müdahale etmemeye başladı'' diye konuştu.

Hamas'ın İsrail'e karşı 'sınır' değil 'varlık' mücadelesi verdiğini belirten Siyasi Analist Talel Okel, ''Önümüzdeki günlerde Hamas'ın lehinde bir takım gelişmeler yaşanabilir'' ifadesini kullanarak, ''Hamas adı, uluslararası terör örgütleri listesinden kaldırılabilir. Özellikle Arap Baharı sürecinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı aktif bir rol oynadı. Hamas da Teşkilat'ın Filistin kanadı. Ancak ben, Hamas'ın bir arabulucu olmadan İsrail'le doğrudan müzakereyi kabul edeceğini sanmıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.