BIST 9.782
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.433,04
HABER /  GÜNCEL

İsrail yeni cumhurbaşkanını seçiyor

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in 7 yıllık görev süresi dolmasıyla İsrail Meclisi Knesset, yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün toplandı...

Abone ol

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in 7 yıllık görev süresi dolmasıyla İsrail Meclisi Knesset, yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün toplandı.
İsrail cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 5 aday bulunuyor. Favori gösterilen aday Likud partisinden Reuven Rivlin. En yakın rakibi olarak Meclis Başkanı Dalia İtzik gösteriliyor. Diğer üç adaydan biri Knesset’den Meir Şetrit, ikisi ise meclis dışından, İstanbul doğumlu emekli Yargıtay hâkimi Dalia Dorner ile Nobel ödüllü kimyager Daniel Shechtman.
Reuven Rivlin’in birinci tur seçimlerde cumhurbaşkanı çıkamasa bile ikinci turda kazanacağı düşünülüyor. Rivlin, bir Filistin Devleti’ne karşı duruşuyla biliniyor. Şimon Peres’in ılımlı politikalarının aksine Rivlin, İsrail topraklarının genişletilmesine onay veriyor ve iki devletli çözümü reddediyor. İsrail Başbakanı Netanyahu ile aralarının gergin olduğu bilinen Rivlin, Meclis başkanı olduğu dönemde birçok kez Netanyahu koalisyonunun önünü kesmişti. Netanyahu da ikinci iktidar döneminde Rivlin’i hiçbir neden göstermeden meclis başkanlığı görevinden almıştı.
(İHA)