BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,70
ALTIN 2.494,28
HABER /  DÜNYA

İsrail karadan vuracak!

İsrail Ordusu'nun, Güney Lübnan'da muhtemel bir kara harekatı için hazırlık yaptığı bildirildi.

Abone ol

Ordunun, yedek piyade tümenini Güney Lübnan'da Katyuşa füzesi fırlatan odakları püskürtmek amacıyla seferber ettiği, tümenin komuta merkezinin ülkenin kuzey sınırında konuşlandığı kaydedildi.

Bu arada, tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılarının kuzey sınırına nakledildiği belirtiliyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İsrail Ordusu'nun henüz Güney Lübnan'ı işgal etmek niyetinde olmadığını belirtti, ancak bölgedeki köylerin yakınlarındaki füze fırlatanlara karşı operasyonların sürdürüldüğünü ifade etti. Halutz, Hayfa'da demiryolu işletmeleri tamirhanesini vuran Hizbullah füzelerinin Suriye yapımı olduğunu söyledi.

Kabine toplantısında bilgi veren Halutz, İsrail'e şimdiye dek 1400'den fazla füze ve havan mermisi atıldığını, bunların çoğunluğunun 220 mm çapında, onlarca kilo patlayıcı ve mermi içerdiğini belirtti. Halutz, bunların 900'ünün kuzey sınırlarındaki hedefleri ya da ordu güçlerini vurmayı amaçladığını söyledi. Halutz, İsrail Ordusu'nun, Güney Lübnan'daki köylerin yakınlarında füze fırlatanlara karşı operasyonların sürdürüldüğünü belirtti. Hizbullah'ın füze saldırılarına karşı Celile'nin kuzeyindeki Safed kentine de Amerikan yapımı patriot füzeleri yerleştirildi. Hayfa'ya da dün patriot füzeleri yerleştirildi.

-HAYFA'DA HAYAT DURDU-

İsrail'in üçüncü büyük kenti Hayfa'ya Hizbullah'ın füze saldırılarının sürmesi, kentte hayatı felce uğrattı. Herkes sığınaklara çekilirken, Hayfa limanı kapatıldı. Dönem sonu sınavlarının sürdüğü Hayfa Üniversitesi ile İsrail Teknoloji Enstitüsü'nde de öğrenci ve çalışanlar ile öğretim görevlilerin, daha güvenli yerlere ve sığınaklara geçmesi istendi.

Hayfa Üniversitesi Sözcüsü Amit Gilad, bir sığınaktan yaptığı açıklamada, tüm sınavların iptal edildiğini, ne yapacaklarına daha sonra karar vereceklerini belirtti. Kentte tüm sosyal etkinlikler de iptal oldu. İsrail polisi kuzey bölgesi sorumlusu Dan Ronen, Hayfa'ya atılan füzelerin, diğer bölgeleri vuranlardan tamamen farklı olduğunu söyledi. Bu füzelerin onlarca kilo patlayıcı taşıdığı ve büyük bir sorun yarattığı belirtiliyor.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Lübnan'daki durum değişmeden, İsrail'in saldırılarını durdurma niyeti olmadığını belirtti. Peretz, İsrail'in ahlaki yasalarının sivillere zarar verilmesine izin vermediğini, bununla birlikte İsrail Ordusu'nun İsrail vatandaşlarına yönelen her füze merkezine karşı operasyonlarını sürdüreceğini ifade etti.