BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  GÜNCEL

İspanya hükümeti grevcileri işbaşı yapmaya zorladı

İspanya'da hükümetin alarm durumu ilan etmesi ardından, grevdeki hava trafiği kontrolörlerinin çoğunluğu işbaşı yaptı. Grev nedeniyle ülkenin hava sahası, ordunun kontrolüne verilmişti.

Abone ol

İspanya hava sahasının kontrolü orduya devredildi

İspanya'da hükümetin "alarm durumu" ilan etmesi ardından, grevci hava trafik kontrolörlerinin çoğunluğu işbaşı yaptı ve ülkenin hava sahası yeniden uçuşlara açıldı.

Ülke çapında "alarm durumu ilanı, kontrolörlerlerin çalışmaya zorlanabilmesi anlamına geliyor.

Başbakan Yardımcısı Alfredo Rubalcaba, bunu reddeden grevciler hakkında yasal sürecin başlatılabileceği tehdidinde bulunmuştu.

Alarm durumu çerçevesinde, işbaşı yapmaya reddeden grevciler askeri mahkemede yargılanabilir.

Hükümet alarm durumu ilan ederek, eski İspanya diktatörü General Fransisco Franco'nun 1975 yılında ölmesinden bu yana kullanılmayan bir yetkiyi kullandı.

Hükümet işbaşı yapılmaması halinde, hava trafiğinin kontrolünü ordunun üstlenmesine izin verileceğini bildirmişti.

Dün ordu ülkenin hava sahasının kontrolünü devraldı ancak ordu hava trafiğini yönetemiyor.

Kontrolörlerin iş saatleri ve koşulları konusunda zaten anlaşmazlık vardı ancak hükümetin cuma günü kabul ettiği kemer sıkma önlemleri sendika için bardağı taşıran damla oldu.

Yeni önlemler uyarınca hava kontrol sisteminde kısmi özelleştirme kararı alınmıştı.

İspanya'da hava trafik kontrolörlerinin greve gitmesi nedeniyle uçuşların büyük kısmı iptal edilirken, yüz binlerce yolcu havaalanlarında mahsur kaldı.

Geniş kitlelerin seyahate çıkmaya hazırlandığı uzun ulusal tatil öncesinde, hava trafik kontrolörlerinin beklenmedik grevi sebebiyle bir çok havaalanından uçuşlar durdurulmuştu.