BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,54
HABER /  DÜNYA

İslam Kerimov hayatını kaybetti!

Beyin kanaması geçirmesinin ardından hastaneye kaldırılan Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov hayatını kaybetti.

Abone ol

Özbekistan devlet başkanı İslam Kerimov hayatını kaybetti.

Gelişmeyi Reuters haber ajansı duyurdu. Beyin kanaması geçiren Kerimov hastaneden tedavi görüyordu.

BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞTİ

Özbekistan hükümetinden yapılan açıklamada, beyin kanaması geçirmesinin ardından hastaneye kaldırılan Cumhurbaşkanı Kerimov'un sağlık durumunun kritik olduğu belirtilmişti.

"DERİN BİR ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ"

Açıklamada, "Derin bir üzüntü ile belirtmek isteriz, son günde Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un sağlık durumu keskin kötüleşti. Doktorların fikrine göre, Cumhurbaşkanı'nın sağlık durumu kritik olarak değerlendiriliyor" ifadelerine yer verilmişti.

1989'DAN BERİ ÜLKEYİ YÖNETİYORDU

Özbekistan'ın tarihi Semerkant kentinde 30 Ocak 1938'de doğan ve 1989 yılından bu yana ülkeyi yöneten İslam Kerimov, 27 Ağustos Cumartesi günü geçirdiği beyin kanamasının ardından hastaneye kaldırılmıştı.

ABD'YLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYDİ

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'deki seçimleri kazanarak Devlet başkanı olan Kerimov, bölgede ABD için stratejik rol üstlenmiş ülke liderlerinden birisi.

ÖZBEKİSTAN'IN EN ÖNEMLİ ÜSSÜNÜ ABD'YE AÇTI

ABD'nin 2001 Afganistan harekâtında Özbekistan'ın önemli hava üslerinden birisini ABD'ye açan Kerimov, 2005'te düzenlenen bir sokak gösterisinde halkın üzerine ateş açılmasının ardından Washington'dan gelen eleştirilere tepki göstererek ABD birliklerini üsten çıkarmıştı.

700'ÜN ÜZERİNDE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

2005'te Andijan'daki olaylarda, asker göstericilerin üzerine ateş açmış ve insan hakları örgütlerine göre olayda 700'ün üzerinde kişi hayatını kaybetmişti.