BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.306,52
HABER /  DÜNYA

IŞİD son durum Büyük krize girdi!

IŞİD son dakika haberlerine göre son olarak düşen petrol fiyatları nedeniyle örgüt maaş ödemelerini azalttı!

Abone ol

IŞİD son durumu gitgide gitgide kötüleşiyor Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş IŞİD'in ekonomik yapısında deprem yarattı. Örgüt artık militanların maaşlarını bile ödeyemiyor!

Gelen bilgilere göre IŞİD'e karşı oluşturulan güçlerle yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu örgüt petrol kaynaklarına yakın bölgelerdeki gücünü kaybetmeye başladı.

Bu gelişmeye ek olarak petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle halen işletmekte olduğu tesislerinde de gelir kaybına uğrayan örgütün maaş ve giderleri ödemekte güçlük çektiği ileri sürüldü.

2400 DOLAR ÖDEME YAPIYOR

Açıklamalarda IŞİD'in Suriye'deki örgüt üyelerine aylık 1700 dolar maaş ödediği, örgüt mensuplarının eşlerine de 700 dolar ek ücret verdiği belirtildi.


isid1.20141229121239.jpeg

ERKEK ÇOCUK 4 DOLAR

Açıklamalarda IŞİD'in erkek çocuk başına ailelere 4 dolar verdiği de gelen bilgiler arasında. Uzmanlar tarafından ödenen ücretlerin çok yüksek olması nedeniyle örgütün bölgede üye bulmakta zorlanmadığı belirtiliyor. Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle maaşlarda kesinti yolana gittiği de gelen bilgiler arasında.

IŞİD ASKERİ UÇAK MI DÜŞÜRDÜ?

IŞİD'e bağlı Musul'dan yayın yapan Beyan radyosunda yer alan habere göre, IŞİD hava savunma birimleri Bağdat'ın kuzeyinde Beled İstasyonu yakınlarında bir askeri uçağı düşürdüğünü ve pilotu rehin aldığını öne sürdü.

DÜŞÜRÜLEN UÇAK KİME AİT?

Düşürülen uçağın henüz kime ait olduğu belirtilmedi. Olaya ilişkin ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Irak Hava Kuvvetleri'nden henüz bir açıklama gelmedi.

Suriye'nin Rakka kentinde geçen hafta ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait bir uçak düşmüş, Ürdün ordusu uçağın kendilerine ait olduğunu, pilotunun da IŞİD tarafından rehin alındığını doğrulamıştı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon uçağın IŞİD tarafından düşürülmediğini, başka bir nedenle düştüğünü duyurmuştu. 



İÇ ÇATIŞMA

Öte yandan, özellikle Irak’ta yaşadığı mevzi kayıplarının ardından, yetersiz görülen komutanlara verilen idam cezaları nedeniyle örgüt içi çatışmaların da baş gösterdiği öne sürülüyor.

Yakın Doğu Haber sitesinin, Ürdün'de yayımlanan ed-Dustur gazetesinden aktardığı habere göre Irak’ın Suriye sınırındaki el-Kaim bölgesinde IŞİD militanları arasında yaşanan iç çatışmada onlarca militanın öldü ve yaralandı.

İç çatışmanın sebebinin bir komutanın idam edilmesi olduğunu belirten yerel kaynaklar, komutanın idam edilmesine tepki gösteren Arap asıllı teröristlerin Arap olmayanlara tepki gösterdiğini ve bu tartışmanın çatışmaya dönüştüğünü öne sürdü.

Son haftalarda Irak’ta işgal altında tuttuğu toprakları kaybetmeye başlayan IŞİD’in, savaştan kaçmakla ya da savaşta yetersiz kalmakla suçladığı militanlarını idam etmeye başladığı belirtiliyordu.