BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.407,74
HABER /  GÜNCEL

IŞİD baskınında canlı bomba kendini patlatmış!

Önceki gün iki polisin şehit olduğu Diyarbakır’daki IŞİD baskını sırasında bir canlı bombanın kendini patlattığı ortaya çıktı.

Abone ol

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerinin Kayapınar ilçesinde önceki gün sabaha karşı düzenlediği bir ev baskınında, iki polis şehit olmuştu. 8 saat süren çatışma sonucunda 7 terörist ölü ele geçirildi, 15’i de yakalanarak sorguya alındı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü dün operasyonla ilgili açıklama yaptı. Yetkililerin verdiği bilgilerde çarpıcı bir detay da ortaya çıktı. Operasyonun başında özel harekat timlerinin koçbaşı kullanarak kapıyı kırması üzerine teröristlerin el bombası ve silahla saldırdığı, çelik kalkan sayesinde korunan polislerin içeriye girişini engelleyemeyen teröristlerden birinin de üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdiği öğrenildi. Gazetecilere dağıtılan operasyonla ilgili yazılı basın açıklamasında ise şu bilgiler yer aldı:

17 ADRESE BASKIN

“DAEŞ terör örgütünün faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen istihbari çalışmalar esnasında örgütün terör eylemleri yapacağı şeklinde bilgiler elde edilmesi üzerine 26.10.2015 günü saat 03.20 sıralarında 17 adrese eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir. Operasyon esnasında örgüt mensuplarının gizlenmiş oldukları bir eve giriş esnasında canlı bomba örgüt mensubunun kendisini patlatması ve süregelen çatışma esnasında 2 polis memuru şehit olmuş, 5 emniyet mensubu yaralanmış, 2 hücre evinde çıkan silahlı çatışmada 7 örgüt mensubu ölmüş, 15 terör örgütü mensubu gözaltına alınmıştır.” 

TNT, RDX, C4, A4

Operasyonda ele geçirilen silah, patlayıcı madde, örgütsel doküman ve materyaller, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadir Işın Spor Salonu’nda medya mensuplarına gösterildi. Açıklamada ele geçirilen malzemeler şöyle sıralandı: “Çok fazla miktarda TNT (trinitrotoluen) ve RDX (siklotrimetilen-Trinitramin) (C4, A4) bileşenleri, 2 Kalaşnikof, 8 tabanca, 1 av tüfeği, 17 fünye (elektrikli kapsül), 200 kg amonyum nitrat.”

TEST KİTABINDA SİLAH SAKLAMIŞLAR

Operasyonlar sırasında, teröristlerin evlerin duvarlarına da tuzakladıkları bombaları patlattıkları belirtildi. Evlerde yapılan aramalarda ağır silahların yanı sıra el bombaları, silahları gizlemek için içine özel bölmeler yapılan kitaplar, canlı bombalı eylemlerde kullanılmak üzere yelekler, kemer ve bomba yapımında kullanılan malzemeler de ele geçirildi.

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLDİ

Beşi Bingöllü!

Operasyonda öldürülen 7 kişiden 5’nin kimliği belirlendi ve bu kişilerin Bingöl nüfusuna kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Kimlikleri tespit edilen teröristler arasında daha önce IŞİD’in canlı bombaları olarak aranan kişilerin bulunmadığı belirlendi. Gözaltına alınanların sayısı 15’e çıkarken, bu kişiler arasında IŞİD’in bölge emiri olduğu değerlendirilen N.T. ile 3 kadın da yer alıyor. Eylem hazırlığı yaptıkları saptanan IŞİD üyesi teröristlerin ne zaman ve nerede, kimlere yönelik bir saldırı yapacakları da araştırılıyor. Polisin, eylem hazırlığında olması nedeniyle IŞİD’lilere karşı operasyon düzenlediği ifade edildi. Öldürülen IŞİD’lilerin Suriye’deki IŞİD’lilerle irtibatlı oldukları belirlenirken, birininRakka’da bir süre kaldığı belirtildi.

EYLEM TİMİ GÖZALTINDA

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah örgütün eylem timi olduğu iddia edilen 5 kişiyi gözaltına aldı. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Bingöl’deki DAEŞ üyeleriyle bağlantılı oldukları ileri sürülen Mustafa H., Osman M., Mustafa M., Mehmet S. ve Adnan G.’nin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 1 tabanca, 1 şarjör, 25 mermi, bilgisayar ve çok sayıda hafıza kartı ele geçirildi. Şüphelilerin birbiriyle görüşmekte kullandığı öne sürülen telefonlara da el konuldu. Irak ve Suriye’deki çatışma bölgelerine birçok defa gittiği belirtilen zanlıların, çeşitli eylemler yapmayı planladığı öne sürüldü.

HÜCRE EVLERİ KOMŞULAR ANLATTI:

Gece kazma kürek sesleri geliyordu!

HÜCRE evinin hemen yanındaki bahçeli evde oturan Özen ailesi çatışma gecesi yaşadıkları korku dolu anları anlattı. Komşularından şüphelenmediğini belirten 7 çocuk babası Mehmet Özen, evde 4 kişi bulunduğunu, bunların arasında küçük bir çocuğu da gördüğünü söyledi. Hücre evinde oturanların eve taşındıktan sonra evin etrafını brandayla kapattıklarını belirten Özen, şunları anlattı:

TELEVİZYON ÇEKMEYİNCE

“Brandayı bizim antenimizin üzerine geçirmişler. Televizyonumuz kanalları göstermeyince eşim onlarla görüşmüş. Tamirci brandadan kaynaklandığını söyleyince antenin üzerinden çektiler. O olaydan sonra onları bir daha görmedik. Yalnız gece özellikle sesler geliyordu. Kürek, kazma, su sesi geliyordu biz de bahçeyle uğraştıklarını düşünüyorduk.”

Mehmet Özen’in kızı, 18 yaşındaki Seher Özen de hücre evinde 3 kişi gördüğünü anlattı:

SAKALLARI YOKTU

“IŞİD’lilere benzemiyorlardı. Sakalsızlardı. Evde hiç kadın yoktu ilk taşındıklarında bir kadın gelip evi temizledi. Daha sonra o evde kadın görmedik. Onları birkaç kez pazar arabasıyla gördüm. Bizimle hiç konuşmadılar. Zaten bahçe duvarını brandayla kaplamışlardı onları göremiyorduk. Olay gecesi bahçeden birinin atladığını gördüm, koşarak gidip bir süre sonra geri geldi. Bir gün boru taşıdıklarını gördüm normal çelik kalın borular. Işıkları bile hep kapalıydı.”

KADINLARDAN İNTİHAR TABURU

‘Suriye Sessizce Katlediliyor’ adlı insan hakları örgütü, IŞİD’in canlı bomba ‘üretmekte’ zorlandığını, bu yüzden tamamı kadınlardan oluşan yeni bir ‘intihar bombacısı taburu’ kurduklarını öne sürdü. Örgütün kadınların fazla şüphe uyandırmadığına inandığını belirten aktivistler, Mısırlı bir kadına “İntihar bombacısı olursan sana çok para veririz. Cennete kocanın yanına gidersin” dendiğini anlattı. Örgütün Suriye’deki ‘kalesi’ konumundaki Rakka kentinde yaşayan Ferah adlı bir kadın, “IŞİD’ci bir kadın bana yaklaştı ve Rakka’yı korumak için kadınlara ihtiyaçları olduğunu söyledi. Beni IŞİD’e katılmaya ikna etmeye çalışıyordu. Ama beni daha da şaşırtan şey şu ki yeni bir kadın taburuna katılmamı ve savaşmak yerine intihar eylemleri düzenlememi istiyordu. Düşmanın bir kadından böyle bir şey beklemeyeceğini söyledi. Ben öldükten sonra aileme göz kulak olacaklarını ve eylemden önce büyük miktarda para vereceklerini de vaat etti” diye konuştu. Öte yandan IŞİD’in Rakka sokaklarında devriye gezen ve çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğu ‘El Hansa’ tugayındaki kadınları intihar saldırılarında kullanmayı tercih etmediği belirtiliyor.