BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,74
ALTIN 2.487,15
HABER /  DÜNYA

İranı savaş uçaklarıyla korkutalım

İran ile İngiltere arasındaki esir krizi sona ererken ABD'nin İran'ı korkutmak için asker yönemen önerdiği ortaya çıktı..

Abone ol

ABD’nin, İngiltere’ye Basra Körfezi’nde 15 İngiliz denizcinin esir alınmasıyla İran ile aralarında patlak veren krizde, savaş uçaklarını İran askeri üsleri üzerinde alçaktan uçurmayı teklif ettiği, ancak bunun İngiliz hükümeti tarafından reddedildiği ortaya çıktı. İngiltere’nin yanıtı "Tepki çekecek türden eylem ve açıklamalardan kaçınalım" oldu.

İngiliz The Guardian Gazetesi’nin, adlarının açıklanmasını istemeyen diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Pentagon’un bir dizi askeri seçenek sunduğu, ancak İngiliz hükümetinin ABD’den olayın dışında kalmasını ve silahlı kuvvetlerinin Körfez’deki faaliyetlerini azaltmasını istediği belirtildi. Birinci sayfadan verilen haberde, ABD tarafından sunulan seçeneklerden birinin, bu olayın ne kadar ciddiye alındığını göstermek amacıyla savaş uçaklarının, İran’daki Devrim Muhafızları üslerinin üzerinden alçaktan uçması olduğu bildirildi.

Londra’nın talebi üzerine, bölgede bulunan 40 gemi, savaş uçakları ve helikopterlerden oluşan 2 hava-deniz grubunun, daha az kışkırtıcı görünmek için manevra taktiklerini değiştirdiği belirtilen haberde, İngiltere’nin ABD’den tepki çekecek türden açıklamalardan kaçınmasını da istediği belirtildi.

JEST BEKLENTİSİ

Esir krizinin tatlıya bağlanmasının ardından İran, İngiltere hükümetinden, esir İngiliz denizcilerini serbest bırakmasına iyi niyetle karşılık vermesini istedi. İran’ın Londra Büyükelçisi Resul Movahedian, Financial Times’a "Eğer İngilizler yardımcı olmak ister ve nüfuzlarını kullanırlarsa seviniriz. BM daimi üyelerinin, İran’ın yararlı amaçlar için uranyum zenginleştirme hakkını tanımalarını memnuniyetle karşılarız. Bu İran için başlıca meseledir" dedi. Movahedian, "İngiliz halkının mutluluğunu paylaşıyor, İngiliz hükümetinin, İran ile akla uygun iletişim hatlarının oluşturulması konusundaki istekliliğini de teyit etmesini istiyoruz" dedi.