BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,90
ALTIN 2.437,16
HABER /  EKONOMİ

İran'dan Türk turizmine iki darbe

İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı önemli ölçüde azalırken, Tahran yönetimi, Türk turizmini de olumsuz yönde etkileyecek iki kısıtlamaya imza attı.

Abone ol

İran Kültür ve İslami İrşat Bakanlığı, dış seyahatlerle ilgili açıkhava reklamlarının yasaklandığını açıkladı ve şehir içindeki tüm billboardlardan bu tip reklamların kaldırılacağını duyurdu.

Kurum, iç turizmi canlandırmak için böyle karar alındığını açıklarken dini amaçlı dış turizmin yasak kapsamına alınmadığı belirtildi.

Diğer taraftan İran, yurtdışına çıkan turistler için serbest piyasadan yaklaşık yüzde 40 daha ucuz olarak verdiği dövizi kesme kararı aldı. İran, yurtdışına çıkan vatandaşlarına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu kısa mesafeler için kişi başına 400 dolar, uzun mesafeler için 1000 dolar ucuz döviz veriyordu.

Batılı ülkelerinin İran'a karşı aldığı sert yaptırımlarla döviz konusunda sıkıntı yaşanan Tahran'ın, bu iki uygulamayla ülkeden döviz çıkmasının önüne geçmeyi hedeflediği kaydediliyor.

İran'daki dış turizm reklâmlarında ağırlıklı olarak Türkiye ile ilgili tanıtım ve kampanyalar yer alıyor.

Yılının ilk 6 ayında yaklaşık yüzde 39 azalan İranlı turist sayısının, söz konusu iki kısıtlamayla daha da azalabileceği bekleniyor.