BIST 8.888
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.240,97
HABER /  DÜNYA

İran'dan nükleer tehdit: 2 ay içinde uranyum seviyesini artırırız

İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Nükleer anlaşmada çıkarımız korunmazsa 2 ay içinde uranyum seviyesini artırırız" açıklaması yaptı.

Abone ol

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya Büyükelçilikleri 2015 nükleer anlaşma gereği durdurdurmuştu. İran, nükleer faaliyetlerine tekrar başlayacağını açıkladı.

İran devlet televizyonu, Tahran hükümetinin Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya Büyükelçiliklerini nükleer faaliyetlere tekrar başlayacağı konusunda bilgilendirdiğini duyurdu. Tahran, anlaşmanın iptali için henüz erken olduğunu açıkladı. 

İran’la 2015 yılında varılan nükleer anlaşma, Tahran'ın nükleer programına getirilen kısıtlamalar karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngörmüştü.

Yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı

Washington yönetimi, İran ile BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

Çıkarlarının sağlanmaması durumunda anlaşmada kalmayacak

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Avrupa ülkelerinin, anlaşmanın devamı için kararlı adımlar atmasını isteyen Tahran yönetimi, çıkarlarının sağlanmaması durumunda anlaşmada kalmayacağını dile getiriyor.

ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ URANYUM NE İŞE YARAR?

İran’ın anlaşma dolayısıyla bir süredir yapmadığı zenginleştirilmiş uranyum hem sivil amaçla elektrik üretimi için kullanılan reaktörler hem de askeri amaçlı nükleer silahlar ve harp başlıkları için kullanılan, kritik öneme sahip olan bir yakıttır.