BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,87
ALTIN 2.436,89
HABER /  DÜNYA

İrandan iki farklı ses

Tahran rejimine yakın iki yetkili hükümetin nükleer programla ilgili düşüncelerini açıkladı.

Abone ol

Tahran rejimine yakın iki İranlı yetkilinin, İran'ın nükleer programını sınırlandırmaya hazır olduğunu söylediği bildirildi.

İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren İranlı yetkililer, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmeye zorlanmaması halinde, İranlı yetkililerin yüzde 70'inin santrifüjlerin sayısını sınırlandırmaya hazır olduğunu söyledi.

Gazetenin sorularını yanıtlayan, ancak adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililerden biri, anlaşmaya varılması halinde, İran'ın uluslararası topluma programının barışçı amaçlı olduğuna dair ''objektif garantiler'' vermeye de hazır olduğunu kaydetti.

Haberde, İran ile 6 Batılı ülke (BM'nin daimi üyeleri Rusya, ABD, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya) arasındaki gerginliğin, Suudi Arabistan aracılığıyla Tahran ile Washington arasındaki dolaylı görüşmelerde azalabileceği yorumunda da bulunuldu. Tahran rejimine yakın iki yetkilinin ayrıca, İran'ın ulusal siyasetinin yanı sıra Batılı ülkelerin diyalog teklifinin yeterince baskı unsuru içermemesi yüzünden, uranyum zenginleştirme
faaliyetlerinden vazgeçmeyeceğini vurguladığı da belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, dünkü açıklamasında, diyalog için herhangi bir ön koşulun kabul edilmeyeceğini, yani dolaylı olarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin askıya alınmasını reddettiğini tekrarlamıştı.