BIST 9.809
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.431,42
HABER /  DÜNYA

İranda geçici evlilik tartışılıyor

İran’da İçişleri Bakanı’nın, bir günden az süren geçici evlilikleri teşvik eden sözleri ülkede tartışmaya yol açtı.

Abone ol

Muhafazakarlar ve kadınlar, uygulamanın aile yapısına zarar vereceğini, fuhuşu daha da yaygınlaştıracağını savunuyor.

Yasal olarak tek eşle evliliğin kabul edildiği ve zinanın yasak olduğu İran’da, geçici evlilik tartışması yaşanıyor. İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi’nin, “Geçici evlilikler gençlerin bazı ihtiyaçlarını karşılayabilir ve sosyal sorunlara çare olabilir” şeklindeki sözleri tepkilere neden oldu.

Kadın hakları savunucuları ve bazı muhafazakarlar, geçici evlilik uygulamasının, yasak olmasına rağmen özellikle son yıllarda yaygınlaşan fuhuşu daha da artıracağını belirtti.

Geçici evliliklerin desteklenmemesini savunanlar, bu ilişkilerden dünyaya gelen çocukların da bir aile ortamında büyüyemediklerine dikkat çekti.

Geçici evlilikleri destekleyenler ise, özellikle evlenmek için maddi imkana sahip olmayan gençler için bu uygulamanın kaçınılmaz olduğunu savunuyor.

İran’da geçici evlilikler kadınla erkek arasındaki uzlaşmayla ve bir din adamının onayıyla belli bir süre için yapılıyor. Bazen bir günden az bir zaman için yapılan evliliğin süresine göre kadına ücret ödeniyor.

İran’da geçici evlilik uygulamasına, özellikle evlilik dışı birliktelik yaşamak isteyen; ancak ahlak polisi tarafından yakalanmaktan korkan gençler ve paraya ihtiyacı olan kadınlar rağbet ediyor.