BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,83
ALTIN 2.475,69
HABER /  DÜNYA

İran Cumhurbaşkanı Ruhani geri adım attı!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni kabinede kadınlara görev verilmediği gerekçesiyle eleştirilmişti. Ruhani, eleştirilerin ardından kabineye 3 kadın atadı.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yeni kabinede hiç kadın olmamasına dair eleştirilerin ardından iki kadını cumhurbaşkanı yardımcısı, birini de özel danışman olarak atadı.

ABD'nin Tahran Büyükelçiliği'nde 1980 yılında yaşanan rehine krizinde sözcü olarak görev almasıyla tanınan Masume Ebtekar, kadın işlerinden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atandı. Laya Joneydi ise hukuki işlerden sorumlu yardımcı olarak göreve  getirildi. Öte yandan Şanindoh Mowlaverdi de vatandaş hakları için özel danışman olarak seçildi.

Bir önceki cumhurbaşkanlığı döneminde 3 kadın yardımcısı bulunan Ruhani'nin, yeni kabinede hala açıkta olan yardımcılık pozisyonlarına kimleri getireceği ise bilinmiyor.

REFORMCULARDAN TEPKİ GELMİŞTİ

İran devriminin 1979 yılında gerçekleşmesinden beri sadece bir kadın kabinede yer almayı başardı. Sadece eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad döneminde, 2009-2013 yılları arasında Marzieh Dastjerdi sağlık bakanı olarak görev aldı. Ruhani'nin kabinesine aynı zamanda Sünni üyeleri içermediği eleştirisi de getiriliyor. Büyük çoğunluğu Şiilerin oluşturduğu İran'da nüfusun yüzde 10'u Sünni.

İRANLI KADIN MİLLETVEKİLLERİ

Mowlaverdi, kabinenin sadece erkeklerden oluşmasını İran'ın yerinde saymasına bir işaret addederek eleştirmişti. Kabinenin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor; kilit pozisyonlara İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla isimler yerleştirildiği için kabinenin kabul edilmesi bekleniyor.

İran'da Mayıs ayında yapılan seçimlerde oyların yüzde 57'sini alan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Ruhani Şubat ayında gerçekleşen bir konferansta ise kadınlara politikada ve sosyal hayatta daha çok rol verilmesi gerektiğini savunmuştu.