BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  DÜNYA

Iraklı Şii milislerden Türkiye’ye tehdit

İran ile bağlantısı bulunan silahlı Iraklı Şii gruplar, Irak topraklarından askerlerini çekmemesi halinde Türkiye’ye karşı güç kullanma tehdidinde bulundu.

Abone ol

Türkiye geçen hafta IŞİD militanlarının elinde bulunan Musul’un Başika ilçesine asker ve zırhlı araç yollamıştı. Bağdat yönetimi bu hamleye sert tepki göstererek askerlerin çekilmesini istemiş, Türkiye kampa yeni asker göndermemekle birlikte gönderdiği askerleri de çekmeyeceğini açıklamıştı.

Bedir Tugayı Sözcüsü Kerim el Nuri Türkiye’nin bölgeye asker göndermesini, IŞİD’in Irak’ı işgaline benzeterek ‘tüm seçenekleri’ kullanabileceklerini söyledi.

Nuri, “Karşılık verme hakkımız var ve Türkler derslerini alana kadar hiçbir karşılığı gözardı etmiyoruz. Osmanlı ihtişamına dönme rüyaları mı var? Bu büyük bir yanılgı ve bu kibirin sonuçlarına katlanacaklar” dedi.

Kata’ib Hizbullah adlı silahlı Şii grubun temsilcisi Cafer Hüseyni de şiddete başvurabileceklerini belirterek, “Askeri seçeneğin hâlâ ihtimal dahilinde olduğunu ve önümüzdeki birkaç günde Türklere, Türk askerlerine veya Irak’taki Türk çıkarlarına karşı operasyona başlayabileceğimiz bir safhaya gelebileceğimizi söylüyoruz” diye konuştu.

16 Türk işçi kaçırılmıştı

Reuters’in analizine göre kampın bulunduğu alan Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kontrolü altında olduğundan Şii milislerin tehditlerini hayata geçirmesi kolay görünmüyor. Öte yandan hoşnutsuzluğun açıkça belirtilmesi, ABD’nin de ülkeye özel harekat askeri göndereceğini açıklaması sonrası Şii grupların tepkisiyle karşılaşan Başbakan Haydar Abadi üzerindeki baskıyı daha da artırıyor.

Eylül ayında Bağdat’ta daha önce adı bilinmeyen, ancak tanıdık Şii sloganları kullanan silahlı bir grup 16 Türk işçiyi kaçırmış ve taleplerinin karşılanmaması halinde Türkiye’nin Irak’taki çıkarlarına saldırı tehdidinde bulunmuştu. Rehineler daha sonra serbest bırakılmıştı.