BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,84
ALTIN 2.475,08
HABER /  GÜNCEL

Iraka artık petrol yok

Türk şirketlerine DTM'den de "Irak'la 1 Şubat'tan itibaren yeni anlaşmaya izin yok" yazısı geldi.

Abone ol

Irak Ulusal Petrol Şirketi'nin akaryakıt ihracatçısı Türk firmalarına "K. Irak'la görüşün" mektubu Dış Ticaret Müsteşarlığı'nı kızdırdı. Müsteşarlığın petrol şirketlerine gönderdiği yazıda "1 Şubat'tan itibaren Irak Petrol Şirketi ile yeni kontrat yapılmasına izin verilmeyecek" denildi.

Irak petrol şirketinden, "K. Irak'la görüşün" mektubu alan Türk şirketlerine DTM'den de "Irak'la 1 Şubat'tan itibaren yeni anlaşmaya izin yok" yazısı geldi. Yazıya göre artık Irak'a petrol yok.

Türkiye, Irak Ulusal Petrol Şirketi'nin (SOMO) petrol ürünleri ihraç eden firmalara gönderdiği "Petrol işine devam etmek istiyorsanız Kuzey'deki yerel yönetimle görüşün" mektubuna cevabını ihracatı yarın resmen durdurarak veriyor. Irak'a petrol ürünleri satan şirket yetkililerinden edinilen bilgiye göre Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), şirketlere 25 Ocak'ta bir yazı gönderdi. Yazıda DTM'nin Irak ile gerçekleştirilen petrol ürünleri ticaretine ilişkin işlemleri 25 Ocak itibariyle bir hafta da ek süre vererek durdurduğu bildirildi. Yeni taleplerin değerlendirmeye alınmayacağı yazıda özellikle vurgulandı. DTM'nin verdiği ek süre 31 Ocak'ta (bugün) sona eriyor. DTM'nin yazısı şirketlerin SOMO veya her hangi bir Irak şirketiyle yeni kontrat yapılmasına izin vermeyeceği anlamına geliyor. Mevzuat gereği SOMO veya her hangi bir Iraklı şirketle petrol ürünü satışı kontratı imzalayan bir Türk şirketinin DTM'den de lisans alması gerekiyor. DTM'den satış lisansı alan şirketler Irak'a ihracat yapabiliyor. 31 Ocak tarihi ise Türk şirketlerinin SOMO ile 2006 yılına ait kontratlarının son günü. Bu tarihten sonrası için yeni kontratlar imzalanması gerekiyor. DTM yazısında "yeni taleplerin değerlendirmeyi alınmayacağı" ibaresiyle yeni bir kontrat imzalansa bile lisans vermeyeceği mesajını şirketlere veriyor.

Kaynak: Sabah