BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,37
HABER /  GÜNCEL

İpekyolu ekibi ölümden döndü

Kanal 7 Televizyonu’nda her hafta Türksoy’la İpekyolu programının ekibi Kazakistan'da ölümden döndü.

Abone ol

Kanal 7 Televizyonu’nda her hafta Türksoy’la İpekyolu programını hazırlayıp sunan Seyfullah Türksoy ve kameraman Mehmet Turan, Kazakistan’ın Kızıl Orda şehrinden Karmakçı kasabasına çekim yapmaya giderken meydana gelen trafik kazasında ölümden döndü. Yolun buzlu ve kaygan olması sebebiyle meydana gelen kazada Türksoy’la İpekyolu’nu taşıyan araç kullanılamaz hale gelirken, Seyfullah Türksoy ve kameraman Mehmet Turan korkunç kazadan hafif sıyrıklarla kurtuldu. Ekip iki yıl önce de Kırgızistan’ın Oş şehrinden Bişkek’e dönerken Tanrı Dağları’nın zirvesinde meydana gelen kaza sırasında mutlak bir ölümden yara almadan kurtulmuştu.

DEDE KORKUT’UN MEZARINA GİDİYORLARDI

İki yıl önce Orta Asya’daki Sürgün Karadenizlilerin çekiminden dönerken kaza yapan Türksoy’la İpekyolu ekibi, bu kez Dede Korkut’un mezarına giderken kaza yaptı.
Kullanılamaz hale gelen aracın başında eksi 20 derecede iki saat kurtarıcı bekleyen ekip, daha sonra kaza yerine gelen başka bir arabayla çekim yapmak üzere Dede Korkut’un Sriderya nehri kenarında olduğu rivayet edilen mezarına gitti. Ekip yaşadıkları kaza şokuna rağmen çekimi başarıyla tamamladı.
Şimdiye kadar Orta Asya’dan ve Türk Dünyası’ndan pek çok ilginç konuyu ekrana taşıyan Türksoy’la İpekyolu, bu hafta bütün Türklerin atası Korkut Ata’nın (Dede Korkut) Kazakistan’ın Güneybatısında yer alan Sriderya nehri kenarındaki mezarından ve anıtından ilginç görüntüleri ekrana taşıyor. Türk medyasında ilk defa Türksoy’la İpekyolu farkıyla yayınlanacak olan Dede Korkut mezarı ve anıtı, Kızıl Orda şehriyle Baykonur Uzay Üssü ortasındaki Karmakçı bölgesinde bulunuyor. Bölgede yaşayan halk, Korkut Ata dedikleri Dede Korkut’u büyük bir evliya olarak biliyor ve o adına yaptırılan anıtı ziyaret edip dualar okuyorlar. 1988 yılında yaptırılan 1993 yılında da Kazakistan Cumhurbaşlanı Nursultan Nazarbayev tarafından restore ettirilen Dede Korkut anıtına 1 kilometre mesafede ise Sriderya nehri bulunuyor. Halk arasındaki genel inanışa göre Dede korkut (Korkut Ata) ömrünün son yıllarında Sriderya nehrinin kenarında yaşamış; kopuz çalmış; insanları Allah’ın birliğine, İslam ahlakına davet etmiş. Zamanının büyük bir bilge kişisi ve ermişi olan Dede Korkut vefat ettiğinde, Sriderya kıyılarına gömülmüş. Sovyetler Birliği döneminde bile halkın ziyaret ettiği nehir kıyısındaki mezar 1953 yılında nehir suyunun taşmasıyla kaybolmuş, geriye mezar taşlarından kalıntılar kalmış. Şimdi mezar olduğu varsayılan yerde, üzerinde kopuzun sembolize edildiği bir kitabe bulunuyor.

TÜRK DÜNYASININ ORTAK SEMBOLÜ

Özellikle yaz aylarında Dede Korkut’un mezarı ve anıtı Türk Dünyasının her köşesinden gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor.
Bilindiği gibi Dede Korkut, bütün Türk Dünyası’nda bilinen ve hürmet edilen büyük bir şahsiyet. Kazaklar, Türkmenler, Kırgızlar, Özbekler ve diğer bazı Türk boylarının Korkut Ata dediği bu büyük zat, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan gibi pekçok ülkede Dede Korkut olarak tanınıyor.
Türksoy’la İpekyolu ekibinin ziyaret ettiği Kızıl Orda şehrindeki havalimanı ve bu yıl 70. yılını kutlayan köklü bir üniversite Korkut Ata adını taşıyor. Şehrin ortasında bir de Korkut Ata anıtı yer alıyor. Bu anıtta Korkut Ata, elinde kopuzuyla ve deve sırtında tasvir edilmiş.

Dede Korkut’la ilgili özel dosyanın ve ekibin yaşadığı trafik kazası görüntülerinin yer aldığı Türksoy’la İpekyolu, 6 Mart Salı gecesi saat 24.15’te Kanal 7’de, 11 Mart Pazar akşamı da saat 22.00’de Haber 7’de ekrana gelecek.