BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet reklamı zirve yaptı

Reklamcılar, "renkli TV'den bile büyük devrim" diyor... 2010 için verilen rakam dudak uçuklatıyor.

Abone ol İnternet kullanıcı sayısının artması, reklamverenlerin tercihlerini de değiştirdi. Yapılan son araştırmaya göre, internette reklam pastası 40 milyon dolar. Reklamverenler 'hedef kitleye direkt erişim' sağlaması ve 'ölçümlenebilir' olması nedeniyle internet reklamını tercih ediyor. Yapılan bir araştırma 2006 yılında Türkiye'de internet reklam pazarının yaklaşık 40 milyon dolara ulaştığını ortaya koydu. MSN Türkiye için Millward Brown tarafından yapılan araştırmaya göre, internetteki reklam pastasının büyüklüğünün 2010'da 200 milyon dolara ulaşacağı yani yüzde 400 artacağı tahmin ediliyor.

PASTA BÜYÜYECEK

Önümüzdeki 3 yılın medya bütçelerinde internet reklamcılığın payının sırasıyla yüzde 17, yüzde 20 ve yüzde 24 oranında artış göstereceği öngörülüyor. Bu tahminler bu süre içerisinde internet reklam payının yüzde 17 ile yüzde 20 arasında bir potansiyele sahip olacağını gösteriyor. Araştırma; reklamverenlerin, internet servis sağlayıcılarının ve medya planlama ajanslarının Türkiye'nin medya trendleri hakkındaki görüşlerini ortaya koydu.

HEDEF KİTLEYE ERİŞİM

Araştırma sonuçları online medya trendlerinin büyük bir hızla değiştiğini ve online pazarlamanın diğer geleneksel medya pazarlama aktiviteleri arasında ikinci büyük penetrasyona sahip olduğunu gösteriyor. Reklam mecrası olarak internet 'hedef kitleye erişim' sağlaması ve 'ölçümlenebilir' olması açısından reklamverenler tarafından sıkça tercih ediliyor. Düşük maliyetli ve hızlı olması yaratıcı fikirleri yansıtan çözümlerin sunulmasına imkan tanıyor.

KULLANICI ARTIYOR

Türkiye'de internet penetrasyonu dikkati çekici bir oranda artıyor. 2006 yılı verilerine göre Türkiye'de 22 milyon kişi internet kullanıyor. Bununla birlikte Türkiye'de, Mart 2007 rakamlarına göre 20.4 milyon Messenger kullanıcısı, 14 milyon Hotmail kullanıcısı ve 8.6 milyon Spaces kullanıcısı bulunuyor. Bu veriler de yine internet reklamlarının önemini vurguluyor.

Renkli TV'den daha büyük devrim

MSN Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürü Ebru Çapa, “Reklam dünyası değişiyor. Reklamcılıkta renkli televizyonun tanıtıldığı günden bu yana yaşamadığımız yeni bir döneme giriyoruz. İnternet hem iş hayatını hem de pazarlama iletişiminin yöntemlerini değiştirdi. Online pazarlama, geleneksel medyanın gücünü yavaş yavaş zayıflatıyor. Bu araştırmanın sonuçları, çok kısa bir süre içerisinde online pazarlama aktivitelerinin Türkiye'de de büyük bir gelişme göstereceğini doğruluyor” dedi.



(Yeni Şafak)