BIST 8.995
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.277,06
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'nin Libya'daki büyükelçiliği yeniden faaliyette

İngiltere Dışişleri Bakanı, Libya'nın yeni yönetimine destek paketi açıkladı ve insan hakları uyarısında bulundu.

Abone ol

İngiltere hükümeti Libya'da silahlı çatışmaların başlamasının ardından kapatılan Trablus'taki büyükelçiliğini yeniden faaliyete geçirdi.

Büyükelçilik gönderine İngiltere bayrağının çekilmesi törenine katılmak üzere Trablus'a giden İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil'le de görüştü.

Hague'in görüşmede Libya'ya bir destek paketi sözü verdiği, öte yandan da gözaltına alınanların işkence ve kötü muamele uygulamalarına hedef oldukları iddialarını da gündeme getirdiği bildirildi.

Hague görüşmenin ardından yaptığı açıklamada büyükelçiliğin yeniden faaliyete geçmesinin Libya-İngiltere ilişkilerinde dönüm noktası oluşturduğunu kaydetti.

İngiltere, isyancıların Kaddafi yanlısı güçlerle çatışmaya başladığı şubat ayında büyükelçiliğini kapatmış, Londra'nın NATO saldırılarına desteğine tepki gösteren bazı Libyalılar da mayıs ayında binayı ateşe vermişlerdi.

Saldırının ardından Londra'daki Libya Büyükelçisi de istenmeyen adam ilan edilmişti.

Diplomatların ve personelin İngiltere bayrağının çekildiği binada değil, başka bir yerde çalışmalarını sürdürecekleri, kundaklanan binanın yeniden inşaasının en az iki yıl süreceği bildirildi.

Hague'in açıkladığı yardım paketinde ise, çatışmalarda sakat kalan 50 Libyalıya rehabilitasyon, mayından arındırma çalışmalarına destek, polis hizmetlerinde ve kamu maliyesinde İngiltere'den uzman desteği ve dondurulan Libya paralarının kalan kısmının ülkeye sevki yer alıyor.