BIST 9.517
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.490,26
HABER /  DÜNYA

İngiltere'de büyük kriz! Boris Johnson'un iki bakanı daha istifa etti! Johnson direniyor: İstifa etmem

İNGİLTERE'de 24 saat içinde 4 bakan istifa etti. Başbakan Boris Johnson hükümetinin ulaştırma ve çevre bakanları "Başbakan'a karşı güven kaybı oluştu" diyerek istifa etti. Dün gece de Sağlık ve Maliye Bakanları istifa etmişti.

Abone ol

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a tepki gösteren Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid'in ardından 2 Bakan daha istifa kararı aldı. AFP'de yer alan son dakika haberine göre, Çocuk ve ailelerden sorumlu Bakan Will Quince ve Ulaştırma Bakanı Laura Trott istifa kararı aldıklarını duyurdu.

'Başka seçeneğim yoktu'
Quince, 'istifamı teklif etmekten başka seçeneğim yoktu' derken, Trott, 'güven kaybı' nedeniyle istifa ettiğinin altını çizdi. İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu. 2019 yılında İngiltere Başbakanı olan Boris Johnson'ın büyük dedesi, Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış Ali Kemal'di.

Boris Johnson'dan istifalarla ilgili açıklama: Devam ediyorum

İstifa haberlerinin arından Başbakan Johnson'dan beklenen açıklama geldi. İngiltere Başbakanı görevine devam edeceğini duyurdu. Gelen bir soru üzerine Johnson hükümetin sürdürülmesinin imkansız hale gelmesi durumunda istifa edebileceğini belirtti.
'Benim işim yola devam etmek' diyen Johnson açıklamasında şu ifadelere yer verdi; 'Burada hanımefendinin söylediği şeyleri anlıyorum. Durum zorlaştığında normal olarak lider hedef alınıyor. Ama benim görevim taahhütlerimi tutmak ve ülkeyi zor zamanları aşmasını sağlamak. Tıpkı pandemi döneminde yaptığım gibi'.
İngiltere'nin enflasyon baskısı altında bulunduğunun altını çizen Johnson sözlerine şöyle devam etti; 'Hükümet bugün 30 milyon kişi için vergileri azaltıyor Az önce yeni bir programı bitirdik. Yarım milyon insan iş sahibi oldu. Bizim aldığımız kararlar onların itiraz ettiği kararlardı. Burada neredeyse en yoksul 8 milyon vatandaşımıza destek olduk. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Refahı tüm ülkeye yayacağız.'

Güvenoyunu büyük bir fire ile kazandı
Özellikle Covid kısıtlamaları döneminde Başbakanlık Konutu'nda verilen partiler nedeniyle yoğun istifa baskısı altında olan Başbakan Boris Johnson ara seçimleri kaybetse de görevi bırakmayacağını söylemişti. Johnson 6 Haziran'da partisinin meclis grubunda yapılan güven oylamasını 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.

Ancak Muhafazakar Parti'nin 359 milletvekilinden yüzde 40'dan fazlasının Johnson'ın görevi bırakmasını istemesi, İngiltere Başbakanı'nı önümüzdeki dönemde iç siyasette çok zor günlerin beklediği şeklinde yorumlanmıştı.

Muhafazakar Parti yöneticisine istismar suçlaması
İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti. Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.
Başbakanlık Ofisi'nden daha önce yapılan açıklamada taciz iddialarından haberdar olunmadığı kaydedilmiş, ancak daha sonra Johnson, Pincher hakkında üç sene önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etmişti.