BIST 9.492
DOLAR 32,49
EURO 34,74
ALTIN 2.489,30
HABER /  DÜNYA

İngiltere seçim sonuçları! Kim kazandı?

İngiltere’de seçimlerin galibi iktidardaki Muhafazakar Parti oldu. Başbakan Cameron 5 yıl daha göreve devam edecek.

Abone ol

İngiltere seçimlerinde oyların yüzde 70’e yakını sayıldı, seçim böyle sonuçlanırsa Muhafazakar Parti parlamentoda 325, ana muhalefet İşçi Partisi de 232 sandalye elde edecek.

Bu tabloyla göre Muhafazakarlar çok az bir farkla da olsa tek başına iktidar olmayı başarabilecek durumda. En kötü ihtimalle de Liberal Demokratlarla mevcut koalisyona devam edebilecek.

ingiltere-secim-sonuclari-david-cameron-kazandi.jpg


Parlamentoda çoğunluk için 326 sandalye gerekiyor.Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın 12, İskoç Ulusal Partisi'nin 56, Plaid Cymru'nun 4, Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ve Yeşiller'in birer milletvekili çıkarması bekleniyor.    ingiltere-secimleri.jpg

Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron sabaha karşı yaptığı konuşmada yeni hükümetin tüm İngiltere'yi temsil edeceğini söyledi ve İskoçya'ya da "Yetki devrini olabilecek en hızlı şekilde yapacağız" mesajını verdi.  

AZINLIK HÜKÜMETİ DE GÜNDEMDE

Muhafazakârarın lideri David Cameron mevcut sandalye sayısıyla koalisyona gerek duymadan bir azınlık hükümeti oluşturabilir ve Başbakanlığa devam edebilir.Ancak Cameron'ın, Liberal Demokratlar ile Kuzey İrlanda partisi olan Demokratik Birlik Partisi ile koalisyon görüşmeleri yapabileceği belirtiliyor.Çıkış anketleri, 2010 seçimlerine kıyasla Muhafazakarların oylarını artırdığına işaret ediyor. 5 yıl önceki seçimlerde Muhafazakarlar 307 milletvekili çıkarabilmişti.

İŞÇİ PARTİSİ VE MILIBAND YIKILDI   david-cameron-yeniden-ingiltere-basbakani.jpg

İşçi Partisi'nin oylarında ise üst üste ikinci seçimde de düşüş yaşandı. Çıkış anketlerine göre Ed Miliband öncülüğündeki İşçi Partisi, 2010 seçimlerine kıyasla 26 sandalye geride. Miliband, Tony Blair ve Gordon Brown sonrası İngiltere solunu toparlayacak isim olamadı. Parti konresini de kardeşi David Miliband'e karşı kazanmıştı. 

İSKOÇ KIZ 20 YAŞINDA MECLİSE GİRDİ

İngiltere seçimlerinde en büyük sürprizi 20 yaşında Avam Kamarası’na seçilen Mhairi Black yaptı. SNP’den İskoçya vekili seçilen genç kadın, 1667'den bu yana parlamentoya girmeyi başaran en genç milletvekili oldu.

20 yaşındaki SNP adayı Mhairi Black, İşçi Partisi'nden Douglas Alexander'ı Güney Renfrewshire seçim bölgesinde geride bırakmayı başardı. SNP’nin İskoçya’yı silip süpürmesi İşçi Partisi’ne de büyük şok yaşattı.