BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  GÜNCEL

İngiltere emeklilik haklarını kısmayı tartışıyor

Hükümetin atadığı komisyon kamu çalışanlarının daha çok çalışıp daha az emeklilik maaşı almasını önerdi. Sendikalar grev uyarısında bulundu.

Abone ol

İngiltere'de hükümetin görevlendirdiği bir komisyon, kamu çalışanların emeklilik haklarının kısılması önerisinde bulundu.

Sendikalar, kamuda istihdam edilen kişilerin daha uzun süre çalışıp daha az emeklilik maaş almalarını öngören önerilere sert tepki gösterdi.

Eski bakanlardan John Hutton başkanlığındaki komisyon, dokuz aylık çalışma sonrasında, kamu çalışanlarının özel sektörde çalışanlara kıyasla daha geniş emeklilik haklarına sahip olduğunu belirterek, emeklilik maaşının son maaş üzerinden hesaplanması sisteminin kaldırılması tavsiyesinde bulundu.

Komisyon ayrıca, silahlı kuvvetler, itfaiye ve poliste 60 yaşından önce emekli olma hakkına da son verilmesini istedi.

Emekli-çalışan oranı

Yaklaşık 60 milyon nüfuslu İngiltere'de emekli sayısı 10 milyonun üzerinde. Halihazırda, emekli-çalışan oranı 1'e 4,5 düzeyinde. Ancak 2025 yılında bu oranının 1'e 3,5 olacağı tahmin ediliyor.

İngiltere'de emeklilik yaşı, şu anda kadınlar için 60, erkekler için 65.

2020'de emeklilik yaşı hem kadınlar hem de erkekler için 66'ya çıkarılacak.

Küresel resesyondan en fazla etkilenen ve en geç çıkan ülkelerden biri olan İngiltere'de, hükümet 250 milyar dolar civarındaki bütçe açığını kapayabilmek için ağır bir kemer sıkma programı uygulamaya başlamıştı.

Hükümet, 23 Mart'taki bütçe öncesinde açıklanan önerileri dikkatle inceleyeceğini açıklarken, sendikalar büyük bir grev dalgası başlatabilecekleri uyarısında bulundu.

Kamu Çalışanları Sendikası UNISON'ın Genel Sekreteri Dave Prentis, "Bu hükümet, bankacıların neden olduğu açığı kamu çalışanlarına kapattırmak istiyor." dedi.