BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  GÜNCEL

İmsakiye 2014 Diyanet - Bu gece ilk sahura kalkılıyor

Ramazan ayı bu gece kalkılacak ilk sahurla başlıyor, Diyanet İşleri Başkanlığı iftar ve sahur saatlerini gösteren tüm illerin imsakiyesini yayınladı.

Abone ol

Ramazan ayı bu gece kalkılacak ilk sahurla başlıyor, diyanet.gov.tr sitesinde iftar ve sahur saatlerini 2014 imsakiyesi tüm iller için yayınlandı, peki İstanbul, Ankara ve İzmir'de saat kaçta oruç açılacak.

İftar vakitlerine göre İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde halk 17 - 18 arası oruç tutacak, bu gece ilk sahura kalkılacak ve Ramazan Bayramı arefesi olan son güne kadar oruç saatleri kısalacak.

İFTAR SAATLERİ DİYANET İMSAKİYE 2014

Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesi diyanet.gov.tr'deki il il 2014 Ramazan imsakiyesine göre, ramazanın ilk günü Hakkari'de imsak saat 02.50'de iftar ise 19.39'da gerçekleşecek.

Ramazan ayı bugün başlıyor ilk sahur bu gece ilk oruç yarın.jpg
Güneşin açısı, enlem ve boylam gibi etkenler göz önüne alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlarınca hazırlanan iftar ve sahur imsakiyesine göre, Türkiye'de ramazanı ilk Ardahan karşılayacak. Ardahan, saat 02.29'da imsak vaktine girerken ilk iftarı ise saat 19.39'da Hakkari yapacak
.

Ramazanın 30'uncu gününde ise sahur sofrasından en son Muğla'da yaşayanlar kalkacak, oruçlarını en son Edirne'de yaşayanlar açacak.i̇stanbul-iftar-vakitleri-diyanet-imsakiye-2014.jpg

Ramazanın ilk günü için en uzun oruç 17 saat 33 dakikayla Kırklareli'nde, en kısa orucu ise 16 saat 34 dakikayla Muğla'da tutulacak.

ALMANYA, FRANSA, BELÇİKA VE HOLLANDA İFTAR VAKİTLERİ

Almanya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan gurberçiler Ramazan ayında ne kadar oruç tutacak belli oldu. Almanya'da ortalama 18 saat oruçlu olacaklar.

Almanya, Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin orucunu en geç açan ili Edirne'den bir saat sonra iftar yapacak.

Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar saat 21.16'da, Kırcaali'de 21.04'te, Dobruca'da 21.01'de, Filibe'de 21.08'de, Varna'da 20.59'da yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 21.04'te, Gümülcine'de ise 21.02'de oruçlarını açacak.

ALMANYA İFTAR SAATİ DİYANET İMSAKİYE 2014

almanya-iftar-vakitleri-diyanet-imsakiye-2014.jpg

Edirne'de ise saat 03.29'da başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 21.01'de açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 82 dakika olacak. Bir anlamda Hakkarili teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirneli iftar sofrasına oturacak.

Erken iftar açılacak illerde Hakkari'yi Iğdır, Van ve Ağrı, geç iftar açılacak illerde ise Edirne'yi Çanakkale ve İzmir takip edecek.

EN UZUN ORUÇ TUTACAK ÜLKELER

Coğrafi konumları nedeniyle dünyada en fazla süreyle orucu İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar tutacak. Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde oruç süresi neredeyse 19 saati buluyor. Saat 23.00'te orucunu dualarla açacak olan Norveç'te yaşayan bir Müslüman 03.00'da sahuru yapmış olacak.

Angola'da oruç 12 saat sürecek. 2014 FIFA Dünya Kupası'nın sürdüğü Brezilya'da ilk iftar 18.26'da, Arakan'da 18.55'te, Suriye'de 20.03'te, Somali'de 18.07'de, Mısır'da 19.07'de yapılacak.

SICAKLAR ORUCA ENGEL Mİ?

İftar ve sahur imsakiyesi diyanet yayınladı.jpg

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oruç ibadetinin çok değerli olduğunu söyledi.

Güneşin ufuk çizgisindeki yeri doğrultusunda hesaplanan yerel saatlere göre Edirne'nin orucu en geç açan kent olacağını belirten Üzüm, şöyle konuştu:

"Ramazanın sıcak günlere denk gelmesi, oruç ibadetine engel değil. Sıcak aylara rastlanması bir engel teşkil etmez. Afrika'da, Ekvator'a yakın yerlerde oruç tutanlar var. Sıcak da olsa soğuk da olsa orucumuzu etkilemez. Allah'ın emrini yerine getirmek ve yaz ayındaysa yazın, kış ayındaysa kışın günahlardan arınmanın fırsatını iyi şekilde değerlendirmek gerekir."