BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.438,24
HABER /  GÜNCEL

İkiz kafalı bebeğe ameliyat

Konya’da, dünyada sıklığı her 5 bin canlı doğumda bir vaka olarak görülen “cranium bifidum” ikiz kafa teşhisiyle doğan 5 günlük bebeğin, ger...

Abone ol

Konya’da, dünyada sıklığı her 5 bin canlı doğumda bir vaka olarak görülen “cranium bifidum” ikiz kafa teşhisiyle doğan 5 günlük bebeğin, gerçekleştirilen başarılı ameliyat sonrası kafatasının arkasındaki bölüm alındı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Kalkan ekibiyle birlikte 5 günlük bebeği, dünyada çok nadir görülen “ikiz kafa” teşhisiyle ameliyat ettiklerini söyledi.
Vakanın her 5 bin canlı doğumda bir görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kalkan, “İkiz kafa olarak adlandırdığımız bir vaka ile 5 günlük bir bebeği ameliyat ettik. Ensefalomyelosel ya da Latince ismi ile ‘cranium bifidum’ yani ‘ikiz kafa’ anomalisi, sinir sistemi gelişimi esnasındaki bir eksiklik sonucu kafatasındaki bir açıklıktan beyin ve beyni saran zarların fıtıklaşması olarak tanımlanabilir. Bu doğumsal açıklık kafatasının ortasında, alında, burun hizasında ya da vakamızda olduğu gibi ensede yer alabilir. Nadir görülen bir doğumsal defekt olup dünyada sıklığı her 5 bin canlı doğumda bir vaka olarak bildirilmiştir. Gelişiminde etnik, genetik, çevresel faktörler, ileri anne yaşı bilinen faktörler arasında yer alır. Tanısı olgumuzda olduğu gibi, gelişen doğum öncesi tetkikler ile anne karnında konabilen bu rahatsızlığın tedavisinde tek etkili yöntem yeni doğan döneminde yapılacak operasyondur” dedi.
Bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kalkan, bebeğin tedavisinin Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinde devam ettiğini söyledi.
(İHA)