BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  GÜNCEL

İki ülke arasında elle arama krizi

ABD'ye yapılan uçuşlardan önce Atatürk Havalimanı güvenlik kapılarında yapılan elle aramalar kriz yarattı. Ancak...

Abone ol

ABD'ye yapılan uçuşlardan önce Atatürk Havalimanı güvenlik kapılarında yapılan elle aramaların kaldırılması kriz yarattı. ABD yeni uygulamaya itiraz edip ülkeye yolcu kabul etmeyeceğini bildirince elle aramalar tekrar başlatıldı.

Atatürk Havaalanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın'ın ABD uçuşları öncesi yolcuların elle aranması uygulamasına son verilmesini isteyen yazısı ABD ile Türkiye arasında krize neden oldu.

Airporthaber internet sitesinin haberine göre, Aydın imzasıyla ABD'ye sefer düzenleyen THY ve Delta Airlines'a birer yazı gönderildi. Yazıda ABD'ye giden yolcuların uçağa binmeden önce 'gate' olarak bilinen güvenlik kapısında özel güvenlik personeli tarafından elle üst ve bagaj araması yapılmasının şikayet konusu olduğu ve bütün standart güvenlik kontrollerinden geçen yolcunun yeniden güvenlik taramasından geçirilmesinin yolcu memnuniyetini düşürdüğü vurgulandı. Bu nedenle 20 Haziran'dan itibaren gate bölgesinde elle arama yapılması uygulanmasına son verilmesi istendi.

Ancak bu yazıya ABD'nin tepkisi gecikmedi. Ülkesine yapılan uçuşlarda 2007'den bu yana gate bölgesinde elle arama uygulaması yaptıran ABD, bu karara itiraz etti ve bu şekilde ülkesine yolcu kabul edemeyeceğini bildirdi.

ABD'DE ELLE ARANDILAR

Krize neden olan arama konusunda ara bir formül üretildi. ABD uçuşlarında güvenlik hizmeti veren Gözen Security görevlileri, ABD'ye gidecek yolcuların elle aramasını yapmadı ancak bütün yolculara el bagajlarını açtırarak gözle kontrolünü gerçekleştirdi. Önceki sabah New York'a gidecek yolcular, bu şekilde uçağa alındı.

Ancak New York'ta JFK Havalimanı'na inen uçağın yolcuları ABD'li görevlilerce yeniden elle arandı. Güvenlik uygulaması sebebiyle İstanbul'a gelecek THY uçağı da bir saat gecikmeli kalktı. THY ve Delta Havayolları, uygulamadan dolayı yaşanan sıkıntıları Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği'ne iletti. Bunun üzerine Ahmet Aydın, talimat vererek güvenlik taramasının yeniden elle yapılmasını istedi. Akşam elle aramadan sonra İstanbul-New York uçağı hareket etti.

ABD İSTEDİ THY ALDI

ABD güvenlik uygulamasında sınır tanımıyor. İsrail ve İngiltere ile birlikte güvenliğe en çok önem veren ülkelerden biri olan ABD, ülkeye gelecek uçakların ekstra güvenlik taramasından geçirilmesini isterken, bugünden itibaren ABD'ye gidecek yolcular elektronik patlayıcı tarayıcısı ile taranacak. 500 DT olarak bilinen cihaz, patlayıcı madde tespiti yapacak, yolculardan alınacak küçük örneklerle güvenliği riske edecek durumun olup olmadığı kontrol edilecek. ABD'nin istediği bu uygulama için THY iki adet 500 DT cihazı satın aldı. Cihazlar bugünde itibaren kullanılmaya başlanacak.