BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.438,07

İHL'ler Neyimiz Olur?

Okullarımızda “iyi vatandaş” olmanın yolları gösterilirken “dosdoğru Müslüman” kimliğine sahip olmanın önemi ve öğretisi amaçlanmalı ki nitelik vücut bulsun.

28 Şubat ve sonrasında birçok haksızlıkla mücadele eden İmam Hatipliler bugün hukuksal olarak kazanım elde etseler dahi o günlerin izlerini üzerlerinden hala atabilmiş değiller.

Çok şükür, birçok mağdur insan olmasına rağmen bugün yanlış uygulamalardan vazgeçildi.

Ve İmam Hatipler yükselme devrine girdi. Bu yükselme fiziki imkânların gelişmesi, hızla yeni okulların açılması ve öğrencilerin-velilerin bu okulları tercih etmesiyle oluyor.

Yani nicelik olarak bir yükselme söz konusu.

Dileğimiz odur ki, bu okullarımız ve eğitim sistemimiz nitelik olarak da yükselme devrine girmesidir.

İmam-Hatip ve İlahiyat mezunlarının toplumda yazılı kurallara bağlı olmayan doğal bir görevi vardır. Çevrelerindeki insanlar din ile alakalı mevzularını bu insanlara danışırlar, fikirlerini önemserler.

Bu bağlamda halk dindarlığının güçlenmesinde ve toplumun şekillenmesinde İmam Hatip ve İlahiyat mezunlarının payı büyüktür.

Toplumun şekillenmesindeki en büyük pay sahibi İmam Hatip mezunu Sayın Cumhurbaşkanımızdır.

İmam Hatip okulları denilince artık akla gelen kurumlardan bir tanesi de ÖNDER derneğidir.

Bu bağlamda ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu ile yapılan bir röportaj aklıma geldi.

Sayın Bekiroğlu söyleşinin sonunu önemli bir nirengi noktası ile bitiriyor;

“Çocuklarını gönül rahatlığı ile İmam Hatip Liselerine gönderebilirler. Çünkü İmam Hatiplerin manevi ve ahlaki ortamı çok rahat bir ortam…

İmam Hatiplerin hızlı bir şekilde kalitesi yükseliyor. İmam Hatiplerde her türlü laboratuvar imkânı var. Yurtları, pansiyonları gayet iyi, proje okullarımızda seçkin öğretmenler eşliğinde ve idareciler eşliğinde eğitimler yapılıyor.

İmam Hatiplerde dersler dışında da ciddi aktiviteler var. Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif aktiviteler var. Öğrencilerimizi yurt dışına gönderiyoruz. TEOG’da başarı kazanmış öğrencilerimize burs veriyoruz.”

Yukarıda nitelik olarak da yükselme devrine girilmelidir demiştim.

Bu minvalde Bekiroğlu'nun sözleri yüreğimize su serpiyor.

Nitelikten kastım nedir?

Okullarımızda “iyi vatandaş” olmanın yolları gösterilirken “dosdoğru Müslüman” kimliğine sahip olmanın önemi ve öğretisi de amaçlanmalı ki nitelik vücut bulsun.

Çocuklarımız almış oldukları eğitim haricinde öğretim ile nitelik kazanmalılar.

Hedef belirleme planında öncelik kariyer ve yüksek puanlı diploma ile neticelenirse sadece “iyi vatandaş” olabilmenin dışına çıkılamaz!

Planlama ile çocuklarımız kariyer hırsından gözü dönmüş menfaatperest kişilere dönüşmemeli veya biraz yol yordam biliyorsa siyasetin kirli hesaplarının yapıldığı mecralardan uzak tutulması öncelikli amaç olmalıdır.

“Bilgi nedir?”

“Niye öğreniyoruz?”

“Neyi öğrenmeliyiz?” diye tabularımızı gözden geçirerek kendimizi sorgulamamız gerekiyor.

Bizim inancımızda bilgi yığmanın bir karşılığı yoktur. Amele dönüşmeyen bilgi insanın sırtını kamburlaştırmaktan başka bir işe yaramaz.

İnsan şerefli bir varlıktır, boşa hamallık eşeklerin işi…

Bilen, bilgisi doğrultusunda amel etmek zorundadır.

Bize lazım olan istikamet üzere olmaktır, istikamet ancak keşfetmekle mümkündür.

Keşfetmek merak etmekle, merak etmek soru sormakla…

Çocuklarımız soru soramaz, sorgulama yapamazsa FETÖ gibi yapılanmaların içine hapsolup giderler.

Bunun olmaması için sormayı, sorulara doğru cevaplar bulmayı, hâkimiyetin kayıtsız şartsız Allah’ın olduğu bilgisiyle hakikat bildiklerimiz doğrultusunda gözümüzü kırpmadan yürümeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Kurgulamaya çalıştığım yazımı en güzel sonuç ve temenninin vücut bulması arzumuza istinaden Başkan Bekiroğlu’nun bir sözü ile sonlandırmış olayım;

“İmam Hatip modelinin, İslam dünyasındaki mezhep, meşrep kavgalarına da engel olacağını, İmam Hatiplerden yetişen gençlerin aşırılıklardan, yozlaşmalardan, bozulmalardan uzak bir gençlik olarak yetişeceğini ve İslam dünyasında yaşanan problemler açısından önemli bir çözüm noktası olacağını düşünüyoruz.”