BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

HÜR KÜRTLER parti kuruyor

"Hür Kürtler Grubu", parti kurmak üzere Hilton Oteli"nde toplandı.

Abone ol

Parti oluşumu için toplanan, "Hür Kürtler Grubu" adıyla tanıtılan grup adına konuşan eski bakanlardan Şerafettin Elçi, "Bugün Kürtlerin en büyük arzu ve ihtiyaçları, sorunlarına siyasi bir çözüm bulunmasıdır" dedi.

"Hür Kürtler Grubu", parti kurmak üzere Hilton Oteli"nde toplandı. İki gün sürecek toplantıda katılımcıların, partileşme üzerindeki görüş ve düşüncelerini tartışacakları, toplantının ikinci gününde parti kurma kararının oylanacağı ve yürütme kurulunun oluşturulacağı bildirildi.

Toplantının Divan Başkanlığına eski milletvekili Mehmet Ali Eren oybirliği ile seçildi. Eren, katılımcıları, "özgürlük mücadelesinde şehit olanlar adına" diyerek bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşunun ardından toplantının açılış konuşmasını yapan Şerafettin Elçi, Kürtlerin en büyük arzu ve ihtiyaçlarının sorunlarına siyasi çözüm bulunması olduğunu belirterek, "Türkiye"nin tüm sorunlarının çözümsüz kalmasının temel nedeni, Kürt sorununun adil ve Kürtleri tatmin eden bir çözüme kavuşmamasıdır" dedi.

Partilerinin herkesin yararına hizmet eden bir parti olacağını söyleyen Elçi, "Bize göre Kürt sorununun en adil ve makul çözüm formülü federatif sistemdir" görüşünü savundu.

Kürtlerin, devletin kendi devletleri olacağı, her türlü etnik ve sosyal haklarının korunacağı umuduyla kurucu asli unsur olarak Kurtuluş Savaşı"na katıldığını anlatan Elçi, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Kürtlere verilen söz ve vaatlerin bir kenara itildiğini iddia etti. Kendilerinin bu ihtiyaçtan yola çıkan bir siyasi hareket olduklarını belirten Elçi, terör örgütü PKK"yı da eleştirdi. Terör örgütü ve onun emrindeki örgütleri "umut olmaktan öte, umutsuzluk kaynağı" olarak değerlendiren Elçi, PKK"nın Stalinist ideoloji gereği kendi emri altına girmeyen Kürdü düşman görerek gaddar ve acımasızca davrandığını söyledi. Elçi, şöyle konuştu:

"PKK, Stalinist anlayışın gereği olarak, hiçbir etik ve ahlaki kurala uymadan, kendilerine uzun yıllar hizmet etmiş arkadaşları dahil, pek çok suçsuz, günahsız masum insanı ortadan kaldırmıştır.

Böylece terörist örgüt damgası yiyerek kendisini mahkum ettirmiştir.

Günümüzde terörist örgüt damgası yiyen bir hareketin başarılı olma şansı sıfırdır." DTP"yi de eleştiren Elçi, bir üst siyasi iradeyi adres gösterenlerin halkın desteğini alsalar dahi başarılı olamayacaklarını savundu.

Elçi, mazlumların partisi olacaklarını, Türkiye dışındaki Kürtleri kardeş bileceklerini, sınıf temeline dayalı değil kitle partisi olacaklarını, devletin bölünmezlik ilkesine bağlı kalacaklarını anlattı. AB kriterlerini benimsediklerini ve Türkiye"nin AB"ye girmesini desteklediklerini belirten Elçi, laiklik anlayışının da yeniden yorumlanmasının gerektiğini söyledi.

Şerafettin Elçi"nin konuşmasının ardından toplantı basına kapatıldı.

MİLLİYET