BIST 9.677
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.502,93
HABER /  POLİTİKA

Hükümetten Bülent Ecevite 3 jest

Bakanlar Kurulu önceki gün yaşama veda eden Bülent Ecevit ile ilgili 3 önemli karar aldı.

Abone ol

1- En üst düzey devlet töreni için yönetmelikte değişiklik yapılacak.
2- Devlet Mezarlığı'na defnedilebilmesi için ilgili yasa değiştirilecek.
3- TBMM özel gündemle toplanacak. Parti grupları konuşacak
 
Tedavi gördüğü GATA'da önceki gün yaşamını yitiren eski başbakan Bülent Ecevit, 11 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek devlet töreninin ardından defnedilecek. Ankara'da aynı gün AKP Kongresi'nin de yapılacak olması nedeniyle hükümetin tören için daha erken bir tarihi tercih ettiği, ancak Rahşan Ecevit'in 11 Kasım'da ısrarcı olduğu öne sürüldü.

Tedavi gördüğü GATA'da önceki gün yaşamını yitiren eski başbakan Bülent Ecevit, 11 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek devlet töreninin ardından defnedilecek. Ankara'da aynı gün AKP Kongresi'nin de yapılacak olması nedeniyle hükümetin tören için daha erken bir tarihi tercih ettiği, ancak Rahşan Ecevit'in 11 Kasım'da ısrarcı olduğu öne sürüldü. Bu arada hükümet, Ecevit ailesine jest yaparak, cenazenin devlet mezarlığına gömülmesi için yasa değişikliği yapacak.

En üst düzeyde devlet töreni

Başbakanlık'ta dün, İçişleri ve Dışişleri bakanlıklarıyla Genelkurmay'dan yetkililerin katıldığı toplantı sonunda, Ecevit için cumhurbaşkanları için geçerli olan en üst seviyede devlet töreni yapılması kararlaştırıldı ve bu yönde yönetmelik hazırlandı. Rahşan Ecevit'i evinde ziyaret eden İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da, Ecevit için devlet töreni düzenleneceğini belirtti.
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek de, Bakanlar Kurulu'nun dün akşam yaptığı toplantının ardından, Rahşan Ecevit'in, cenazenin Devlet Mezarlığı'na gömülmesini istediğini söyledi.

Çiçek, "2549 Sayılı Devlet Mezarlıkları Kanunu bu defne imkan vermemektedir. Onun için hükümet olarak yasa tasarısını imzaya açtık. Komisyonda ve Meclis'te cumartesi gününe kadar görüşerek yasalaştırılacaktır. Bundan böyle gelecek başbakanlar içinde böyle bir uygulama yapılabilecektir" diye konuştu. Yasanın çıkması halinde Ecevit, Devlet Mezarlığı'na gömülen ilk Başbakan olacak. Bugüne kadar Devlet Mezarlığı'na eski cumhurbaşkanları, Cevdet Sunay, Cemal Gürsel ve Fahri Korutürk ile Kurtuluş Savaşı'nda görev alan 61 komutan defnedilmişti.

Meclis'te özel gündem toplantısı

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Ecevit'e devlet töreni düzenlemek için Devlet Cenaze Törenleri Yönetmeliği adı altında bir yönetmelik hazırlandığını da kaydetti. Hükümetin üçüncü jesti de, Ecevit için TBMM'de özel gündem oluşturması kararı oldu.

Çiçek, TBMM'de bugün yapılacak özel gündem toplantısında, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in konuşacağını, parti gruplarına da söz verileceğini kaydetti. Çiçek, cenaze töreniyle aynı güne denk gelen AKP Kongresi'nin yurdışından davetli olan misafirleri de düşünerek ertelemeyi düşünmediklerini belirtirken, "Cenaze törenleriyle uyumlu halde kongreyi gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Sezer: Rahşan Hanım'ı ikna edin

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün eşi Semra Sezer ile birlikte başsağlığı ziyaretinde bulunduğu Rahşan Ecevit'e, cenaze töreninin ne zaman yapılacağını sordu. Ecevit'in "Cumartesiyi düşünüyorum" yanıtı üzerine Sezer bu kez "Neden cumartesi" sorusunu yöneltti. Rahşan Ecevit de "Cumartesi günü tatil. Bu hükümetin memurları cenazeye yollayacağını sanmıyorum. Katılımın sağlanması amacıyla cumartesiyi istiyorum" dedi. Sezer, ziyaretten ayrılırken kendisini uğurlayan DSP yöneticileri Emrehan Halıcı ve Masum Türker'e "Cenazenin bekletilmesi olmaz. En azından defin töreninin perşembe yapılması için kendisini ikna edin" dedi. Rahşan Ecevit'in "törenin 10 Kasım'da yapılması" önerisinin de, tartışmalardan sonra uygun bulunmadığı bildirildi.

Kasketli fotoğrafına sarılıp ağladılar

# Ecevit'in ölüm haberi, önceki gece 23.52'de Anadolu Ajansı bülteniyle duyuruldu. Gece yarısından itibaren canlı yayın araçlarıyla GATA önünde hareketli saatler yaşandı; televizyonlardan haberi öğrenen Ecevit hayranları da hastane önüne akın etti.

# İlerleyen saatlerde ellerinde kasketli Ecevit fotoğraflarıyla birbirlerine sarılarak ağlayan DSP'lilerden bazıları baygınlık geçirdi.

# DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de 04.00 civarında GATA'ya gelerek partililerle dertleşti. Sezer'in yarım saat sonra ayrıldığı GATA'daki gözyaşı seli dün yerini hüzünlü ve sessiz bir bekleyişe bıraktı.

Taziye defteri açıldı

# Ecevit'in evinin bulunduğu Or-An'daki binanın girişinde ve genel merkez binasında taziye defteri açıldı. Or-An'daki defteri ilk imzalayan Şerife Suat Erçetin, "Büyük lider, büyük şair. Nazik, sevecen, vatansever, dürüst bir insan, ulaşılmaz bir lider. Onu çok özleyeceğiz. Ona çok şey borçluyuz" diye yazdı.

# Bir postacı da Ecevit'e gönderilen mektupları getirdi. Mektupları bir görevliye teslim eden postacı, Ecevitlerin Or-An'daki evinin yıllardır postacılığını yaptığını belirterek, "Başımız sağ olsun" dedi.

# DSP Antalya İl Başkanlığı'nca, Ecevit'in cenaze töreninde, 100 bin karanfil dağıtılacak. DSP Antalya İl Başkanı Baştuğ Çalışır, 100 bin karanfilin Antalya Ticaret Borsası (ATB) aracılığıyla bugün Ankara'ya ulaşacağını söyledi.

# Ecevit'in komşuları, havanın soğuk olması nedeniyle gazetecilere sık sık çay servisi yaptı.

Bayrak yarıya indi

# Ecevit'in vefatı nedeniyle DSP Genel Merkez binasının önündeki DSP parti bayrağı da yarıya indirildi. Binaya, Atatürk ile Ecevit'in resimleri ile Türk bayrağı asıldı.

# Türkiye'nin birçok ilinden genel merkeze gelen il başkanları ve parti yöneticileri cenaze töreninde görev üstlenmek için birbirleriyle yarıştı.

Morgda asker nöbet tutuyor

GATA Komutanlığı, önceki akşam 19.30 civarında Rahşan Ecevit'e, Başbakanlık döneminde Ecevit'in yakın koruması olan Recai Birgün aracılığıyla hastaneye gelmesi yönünde haber gönderdi.

GATA Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır tarafından karşılanan Ecevit'e, eşinin sağlık tablosundaki olumsuzluklar aktarıldı ve kendisini görme izni verildi. Ardından Or-An'daki evine dönen Rahşan Ecevit, eşinin 22.40'ta yaşamını yitirdiğini burada öğrendi.

İşte resmi ölüm raporu

Ecevit'in kesin ölüm raporu, Korg. Özbahadır başkanlığında dün 13.30'da toplanan tıbbi heyet tarafından hazırlandı. Resmi ölüm nedeni rapora, "dolaşım ve solunum fonksiyonlarında geri dönülemez bozulma" anlamına gelen "kardiopulmaner arrest" olarak yazıldı.

Özbahadır'ın emriyle bodrum katındaki morgda askeri güvenlik önlemleri alındı. Özbahadır'ın, Ecevit'in komada olduğu dönemde fotoğrafının çekildiğini anımsatarak, benzeri bir olay yaşanmaması yönünde talimat verdiği öğrenildi.

Kaynak: Milliyet Gazetesi