BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,96
ALTIN 2.436,18
HABER /  EKONOMİ

Hükümet işçiye ne önerdi?

Türk-İş ve hükümet arasında toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor. Görüşme sonrası basın toplantısı düzenlendi.

Abone ol

Kamuda çalışan yaklaşık 320 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turu sona erdi. Hükümet, işçi temsilcilerine "Memurlara önerimiz sizin için de geçerli" dedi.

Hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in başkanlık ettiği heyet, Türk-İş Genel Merkezi’nde Konfederasyon Genel Başkanı Salih Kılıç ve diğer yöneticilerle yaklaşık 1,5 saat görüştü.
Görüşmenin ardından Şahin ve Kılıç, ortak bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre taraflar, teknik düzeyde bir çalışma yapılması ve tekliflerin buna göre değerlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardılar.
Görüşmede hükümetin, işçi temsilcilerine memurlara yapılanteklifin aynısını sunduğu öğrenildi.

Hükümet memurlara, düşük maaşlar için yüzde 4, diğer memurlar için de yüzde 3 zam önermişti. Hükümetin önerisinin Türk-İş'in taleplerinden oldukça uzak olduğu belirtiliyor.
Toplu sözleşme görüşmelerinin bundan sonraki turu, teknik çalışmanın tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek.

TÜRK-İŞ NE İSTİYOR?

Türk-İş, 16 Mayısta yapılan ilk toplantıda zam taleplerini işveren tarafına iletmişti.
Buna göre en düşük kamu işçi ücretinin 915 YTL’ye çıkarılmasını isteyen Türk-İş, birinci 6 ay zammı olarak yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için de enflasyon oranı ve yüzde 5’er zam istiyor.
Konfederasyon, ücrete bağlı olmayan sosyal ödemelerin ücret zamları oranında artırılmasını ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan farkların da anlaşmanın imzalanmasından sonraki 5 gün içinde ödenmesini talep ediyor.
Türk-İş yetkilileri, bir önceki kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde gündeme gelen esnek çalışma biçimlerinin sözleşmelere yansıtılmasını kabul edemeyeceklerini bildirdiler.
İşveren tarafı, Türk-İş’in zam talepleri üzerinde değerlendirmelerinin devam ettiğini ifade etti. Kamuda, toplu iş sözleşmesi müzakerelerine yeni başlayan iş yerleri bulunduğunu belirten yetkililer, bu sebeple ikinci toplantıda zam önerilerini açıklamalarının zor olduğunu kaydettiler.

İŞVEREN ESNEK ÇALIŞMA İSTİYOR

Yetkililer, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun esnek çalışmaya ilişkin bazı hükümlerinin toplu iş sözleşmelerine aktarılmasını istediklerini bildirdiler.
Bazı kamu kuruluşlarında ödeneklerin yetersiz olduğunu anlatan yetkililer, "Buralarda fazla mesaileri ödemekte zorlanıyoruz. Bu nedenle, eğer işçi de kabul ederse, fazla mesailerin izin olarak verilmesini istiyoruz" dediler.