BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

Hukukçulardan Yargıtay'a çağrı

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydına, hukukçular tepki göstermeye devam ediyor.

Abone ol

Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu iddia edilen ses kaydına, hukukçular tepki göstermeye devam ediyor. Söz konusu olayın yargı organlarına olan güveni derinden sarstığına vurgu yapan sivil toplum örgütleri, internete düşen kayıtta Yargıtay aşamasındaki bir dava için dosya takipçisi ile ‘onama mı istiyorsun, bozma mı?’ şeklinde sipariş alan Aktan hakkında, Yargıtay’ı, soruşturma açmaya davet ediyor.

Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Yargıtay 8. Ceza Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan'a ait olduğu iddia edilen, bir dava durumuyla ilgili dosya takipçisiyle yapılan konuşmaya tepki gösterdi. Yargıtay’ın, acil şekilde soruşturma açması gerektiğini vurgulayan Kutlubay, şöyle dedi:

“Yargıtay 8. Ceza Dairesi üyesi yargıca ait olduğu iddia edilen ses kaydıyla ilgili olarak; öncelikle ve acilen, yargıcın üye olduğu 8. Ceza Dairesi ile Yargıtay’ın soruşturma açması ve gerçeği ortaya çıkarması gerekmektedir. Yargıtay, bu konuda sessizliğini bozmalı, kamu vicdanını rahatlatmalı, olayın ciddiyetle ve etraflıca soruşturulduğunu açıklamalıdır. Devletten maaş almak ve cübbe giymek, kimseyi, hukukun denetiminin dışına çıkarmaz. Adalet sisteminin bütün bireyleri gibi yargıçlar da hukuka uymak, yanlış anlaşılmalara meydan verecek ilişkilerden, kirli ilişkilerden özenle kaçınmak zorundadırlar. Bu, adalet üreten veya adalet üretmesi beklenen yargıçtan öncelikle beklenen şeydir.”

Hukukçular Derneği Malatya Şube Başkanı Necati Karabay da ses kaydı doğruysa, bunun, yüksek yargı için ‘yüz karası’ olarak nitelendirilebilecek bir durum olduğunu ifade etti. Yargıtay’da böyle bir skandalın yaşanmasının yargıya güveni derinden sarstığını anlatan Karabay, “Vatandaşın, güvenerek, en son başvurabileceği bir yargı organında böyle bir durumun olması, yüksek yargıdaki durumun içler acısı halini göstermektedir. Daha söyleyecek bir şey kalmamaktadır. İnsanların bu kurumlara olan itimadını derinden sarsmaktadır. Yargıtay, acilen bir soruşturma açmalıdır. Teknik incelemelerle ses kaydının doğru olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Milletin güvendiği kurumların ismi lekeden kurtarılmalıdır. Hamdi Yaver Aktan’ın daha önce de bir ses kaydı sanal ortamda ortaya çıkmıştı. Aynı soruşturma ile bunun neticelenmesini istiyor, bekliyoruz.” diye konuştu.
Hamdi Yaver Aktan’ın, söz konusu ses kaydını yalanlamadığını belirten Karabay, bununla da kalmayarak laikliği kendisine kalkan ederek, kendi suçunu siyasi zemine çekmeye çalıştığını kaydetti.