BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,90
ALTIN 2.426,23
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Hondanın yeni otomobil konsepti

Honda Türkiye pazarında pazar payını yükseltmesini bildi. Firma pazar yapını korumak için izleyecekleri yolu anlattı.

Abone ol

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, küresel finansal kriz nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanan daralmaya karşın, firma olarak satışta pazar paylarını yükselttiklerini söyledi.

Karaarslan, geçen yıl ekim ayından itibaren tüm dünyayı etkileyen küresel finansal finansal krizin Türkiye'de de otomotiv sektörünü olumsuz etkilediğini, ancak firma olarak satışta yüzde 6,5 olan pazar paylarını yüzde 10'a yükselttiklerini ifade etti. Karaarslan, pazar paylarını korumak için performansı yüksek, yakıt tüketimi düşük modellere yöneleceklerini bildirdi.

Bu yılın ocak ayı itibariyle pazarın sektörel olarak geçtiğimiz yıla göre binek araçlarda yüzde 30, ticari araçlarda ise yüzde 50 gerilediğini kaydeden Kararslan, gerilemenin iki temel sebebi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Birincisi ocak ayının mevsimsel zayıflığı, diğeri ve asıl önemlisi de geçen yıl ekim ayında başlayan küresel finansal krizin potansiyel alıcı üzerindeki etkileri ve kredi pazarındaki daralmalar.

Geçen seneyle kıyaslayınca yüzde 10-15 kredili binek araç satış faiz oranı yüzde 30'a çıktı. Böyle olunca da potansiyel alıcı olumsuz yönde etkilendi.''

STOKLARDA BİRİKME

Sektörel derneklerin teklifleriyle yürütülen önlemlerin henüz hükümet tarafından değerlendirmeye alınmadığını, bunun da stoklarda birikmeye neden olduğunu öne süren Karaarslan, şunları kaydetti:

''Türkiye'de firmalara göre değişmekle birlikte yaklaşık 150 bin araç stoku var. Bunların 90 bini binek, gerisi ticari araç. Geçen yılın pazarına oranla bu yıl yüzde 25'lik bir daralma yaşanacağını tahmin ediyoruz, ancak yine de önümüzdeki süreçle ilgili iyileşme beklentilerim var.''

Karaarslan, Ukrayna ve Rusya'daki araç üretim miktarında düşüşe paralel olarak Gebze'deki fabrikada da yüzde 10-15 oranında düşüş yaşandığını, ancak üretimde durma ya da personele izin kullandırma uygulamasının olmadığını sözlerine ekledi.