BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da toplu kopya skandalı

Hindistan'da milyonlarca öğrencinin girdiği 10. sınıf bitime sınavında veliler ve öğrenciler okul duvarlarına tırmanarak, sınavdaki yakınlarına toplu halde kopya verirken görüntülendi. En az bin öğrenci okuldan atıldı.

Abone ol

Hindistan'da milyonlarca öğrencinin girdiği 10. sınıf bitime sınavında, Bihar eyaletinde yaşanan kopya çekme iddiasıyla ilgili yaklaşık 300 kişi tutuklandı, en az bin öğrenci okuldan atıldı.

Eyalette bazı okullarda veliler ve öğrenciler okul duvarlarına tırmanarak, sınavdaki yakınlarına kopya vermiş, olayın fotoğrafları sosyal medyaya yansımıştı.

Pencere eşiklerinde duran yakınlar, soruların yanıtlarını yazdıkları kağıtları uçak yaparak içeri gönderirken görüntülenmişti.

Ancak Biharlılar kopya çekmeye verilen tepkiyi komik bulduklarını, bunun daha önce de yapıldığını söylüyor.

Yerel bir muhabir Indian Express gazetesine "Geçen sene de böyle kopya çekildi. Ama kimse görüntüler sosyal medyada paylaşılmadığı için fark etmedi" dedi.

Kamerasını cebinde saklayan ve ismini vermek istemeyen muhabir, olayın duyulmasından bu yana gazetecilerin tehdit edildiğini ve hatta bazılarının hırpalandığını belirtti.

'Olay kız meselesi'

Hastasonu yaşanan olayda gözaltına alınanların büyük çoğunluğu öğrencilerin ebeveynleriydi.

Bazı sınav merkezlerinde de öğrencilerin açık şekilde kitaplardan kopya çektiği bildirilmişti.

Kopya skandalıyla ilgili olarak 1,000'den fazla öğrencinin de okuldan atıldığı öğrenildi.

Bölgede dört sınav merkezinde yapılacak diğer sınavlar da iptal edildi.

Olayla ilgili Indian Express gazetesine konuşan orta yaşlardaki Biharlı Raju Singh, "Siz gazeteciler her yıl olan şeyi abartarak tüm ülkeye duyurdunuz" dedi.

Singh, bu olayın bir kız meselesi olduğunu söylüyor ve "Buralı olmayan bir erkek, bir kıza 'seni seviyorum' demek için pencereye tırmanmış. Çocuk düşünce herkesin dikkatini çekmiş" diyor.

Biharlılar 18 ve 19 Mart'ta duvara tırmanan en az iki erkeğin düşerek yaralandıklarını söylüyor.

Bir başka orta yaşta adam ise, kopya olayını kabul ediyor ve "Bunun sebebi aslında okullarımızda öğretmen bulunmaması" ifadelerini kullanıyor.

Oğlu bu sene sınava giren Sanjeev Kumar Singh de "Neden sadece öğrenciler suçlanıyor? Okullar düzgün öğretim yapıyorlar mı? Okullarda düzgün öğretmen yok" diyor.

Maddi teşvik kopyayı artırdı

Sınava sadece Bihar eyaletinde 1,4 milyon öğrenci giriyor.

Geçen Salı günü başlayan sınav döneminin 24 Mart'a kadar sürmesi planlanıyordu.

Hindistan'ın okuma-yazma oranı düşük olan eyaletlerinden Bihar'da geçmiş yıllarda da benzer manzaralar yaşanmış, yüzlerce öğrenci okuldan atılmıştı.

Sınavlarda kopya çekilmesi, hükümetin alt sınıflardan gelen öğrencilere bu sınavdaki soruların yarısını yanıtlaması halinde 10 bin rupi (yaklaşık 222 dolar) vereceği açıklaması üzerine artışa geçmişti.

Bihar eyaleti Eğitim Bakanı Kumar Shahi ise "Ortalama dört beş kişi bir öğrencinin kopya çekmesine yardım ediyor. Kopya çekilmesini engellemek, ebeveynler çocukları bu konuda desteklediği sürece mümkün değil" dedi.