BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.424,07
HABER /  GÜNCEL

Hindistan: Keşmirli Afzal Guru idam edildi

Hindistan'da 2001 yılında Parlamento'ya düzenlenen saldırının ardından tutuklanan ve ölüm cezasına çarptırılan Keşmirli Afzal Guru af talebinin reddedilmesinin ardından bugün idam edildi.

Abone ol

Hindistan'da 2001 yılında Parlamento'ya düzenlenen saldırının ardından tutuklanan ve ölüm cezasına çarptırılan Keşmirli Afzal Guru af talebinin reddedilmesinin ardından bugün idam edildi.

Yetkililer, 2002'den bu yana idam cezasının infazını bekleyen Muhammed Afzal Guru'nun Yeni Delhi yakınında Tihar cezaevinde idam edildiğini söyledi.

Afzal Guru, 14 kişinin ölümüne neden olan saldırı ile ilgisi olmadığını söylüyordu.

Hindistan hükümeti, idam haberinin duyulmasının ardından düzenlenen protesto gösterilerine karşı Keşmir'de sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Hindistan'da idam cezaları nadiren uygulanıyor. Afzal Guru, 2004 yılından bu yana idam edilen ikinci kişi.

Diğeri ise Kasım ayında idam edilen, 2008 yılında Mumbai saldırısını düzenleyenlerden Muhammed Ajmal Kasab'dı.

Hindistan - Pakistan gerginliği

İdamın ardından yaşanacak protesto gösterilerine ve çatışmalara karşı, Keşmir'e yüzlerce polis ve paramiliter birlik sevkedildi.

Hem Hindistan hem de Pakistan'ın hak iddia ettiği Keşmir, 60 yıldan fazla bir süredir iki ülke arasındaki çatışma noktası ve iki savaşın da nedeni.

Muhabirler, 2001 Aralık saldırısının Hindistan tarihindeki en tartışmalı olaylardan biri olduğunu söylüyor.

13 Aralık 2011 tarihinde beş militanın Delhi'deki Parlamento'ya düzenledikleri saldırı sonucunda bir bahçıvan ve sekiz polis hayatını kaybetmişti.

Saldırıyı düzenleyenler güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Hindistan saldırıdan Jaish-e-Muhammed militanlarını sorumlu tutuyor ve grubun Pakistan tarafından desteklendiğini öne sürüyor.

Pakistan saldırı ile herhangi bir ilgisi olmadığını söyledi. Ancak iki ülke arasındaki ilişki sınıra bir milyon asker yığmalarıyla pike yaptı.

Meyve satıcısı olan Afzal Guru saldırının düzenlenmesine yardım ettiği iddiasıyla ölüm cezasına mahkum edilmişti. Saldırıya yardım ettiği iddia edilen ikinci kişi Şevket Hüseyin'e verilen ölüm cezası ise 10 yıl hapis cezasına çevrilmişti.

Guru, Jaish-e-Muhammed örgütüne üye olmakla ve militanlara silahları sağlamakla suçlanıyordu ancak her iki iddiayı da reddetmişti.

Saldırının ardından tutuklanan diğer iki kişi SAR Geelani ve Afsan Guru ise haklarında yeterince delil olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

Afzal Guru'nun itirazı üst mahkeme ve Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmişti.