BIST 9.525
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.489,83
HABER /  GÜNCEL

Herkes bu cezaevini istiyor

1 yıl kadar önce açılan ‘L’ tipi cezaevi, hükümlülerin burayı tercih etmeleri nedeniyle kapasitesinin üzerine çıktı.

Abone ol

Marmara Depremi’nde Adapazarı Kapalı Cezaevi’nin yıkılması üzerine, Türkiye’de ilk kez Sakarya’nın Ferizli İlçesi’nde yaptırılan ve 1 yıl kadar önce açılan ‘L’ tipi cezaevi, 1 Haziran’da yürürlüğe giren Yeni Ceza İnfaz Yasası ile hükümlülerin burayı tercih etmeleri nedeniyle kapasitesinin üzerine çıktı. 2005 yılı Aralık ayında açılan ‘L’ tipi cezaevinin 480 kişilik kapasitesi dolarken, şu anda 630 tutuklu ve hükümlünün kaldığı cezaevinde koğuşlara yeni ranzalar konulmaya başlandı.

Türkiye’nin en modern cezaevlerinden biri olarak gösterilen ‘L’ Tipi Sakarya Cezaevi açıldıktan 1 yıl sonra kapasitesini aştı. Bir süre önce İzmit Cezaevi’ndeki kadınlar bölümünün kapatılması ardından oradaki tutuklu ve hükümlüler de Sakarya’ya nakledilince cezaevi yetersiz kaldı.

Çözüm arayan yönetim 1’er kişinin kaldığı odalara ranzalar koyarak 3’er kişilik hale getirdi. Böylece ortak kullanım alanları 7 kişi için tasarlanan bölümler de 21 tutuklu tarafından kullanılmaya başlandı. 480 kişilik cezaevinin mevcudu dün itibariyle 630’a yükseldi. Toplam 28 milyon YTL harcanarak inşa edilen cezaevinin kapasitesinin üzerine çıkmasında Yeni İnfaz Yasası’nın etkili olduğu belirtilirken, Sakarya Cezaevi’nin planlandığı, kapasitesine uygun kullanımı için diğer illerde yapımı devam eden cezaevi inşaatlarının tamamlanması bekleniyor. Bu cezaevindeki hükümlülerin cezalarının infaz edilmesi için başka cezaevlerine gönderileceği belirtiliyor.

Sakarya Baro Başkanı Ali Rıza Acartürk, cezaevlerinin dolmasının nedeni olarak İnfaz Yasası’nın kısmen etkili olduğunu ancak, esas tehlikenin cezaevlerinde 1- 2 yıl sonra ortaya çıkacağını belirtti.