BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Her okul proje, her okul Ömer Çam…

İsteyince bir okuldaki eğitim kalitesi böyle arttırılabiliyorsa diğer okullarda niçin yapılmasın?

Bir süredir eğitimle yatıyor eğitimle kalkıyoruz. Ama maalesef bu yatıp kalkmalarımız eğitim adına hiç de iç acıcı değil.

Önce üniversitelerimizi konuştuk. Dünyada ilk bin üniversite arasında sadece 18 üniversitemiz var ve en başarılı üniversitemiz listeye ancak 300. sıradan girebildi!

Sonra ders kitaplarındaki vahim hatalar girdi gündemimize. İlkokul çağındaki çocuklara argo tabir edilecek hareketi yorumlamalarını istedi kitaplarımız önce. Tam bu konuyu hallettik derken ders kitaplarındaki diğer vahim hatalar geldi gündeme. 

Sonra TEOG sorunu bodoslama daldı muhabbetlerimizin arasına. Sınav sisteminin verimsizliği, eğitim sisteminin yetersizliğini konuştuk günlerce.

Bugünlerde ise üniversite sınavının kaldırılıp kaldırılmayacağı konuşuluyor hararetle…

Velhasıl kelam eğitimle ilgili konular hiç de iyi sinyaller vermiyor. Bir memlekette eğitim istemi bu kadar çok konuşuluyor bu kadar çok tartışılıyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir.

Tüm bu olumsuz gelişmelerin tam ortasında gönül dünyama nefes aldıran bir olay yaşadım eğitim adına. Bir arkadaşımın oğlu geçen yıl yapılan TEOG sınavı sonrasında Pendik Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni kazandı. Eğitim yılının ilk günü törenlerine biz de katıldık.

Gördüklerim eğitim adına güzel şeyler yapıldığının, yapılabileceğini gösterdi.

Bu okul bir proje okulu. Her yıl 60 öğrenci alıyor. Beş yıllık eğitim veriyor ve ilk yılı Arapça hazırlık. Sınıflar 20’şer kişilik. Okulun bir pansiyonu ve yemekhanesi var. Öğrenciler öğlen yemeklerini okulda yiyebiliyorlar. Okul binası tertemiz, düzenli ve disiplinli. Okul aile birliği okullarında sürekli ve öğrenci ve velilerin sorunlarıyla ilgileniyorlar, çözüm üretmeye çalışıyorlar.

Okulun seminer toplantısında velileri bilgilendirme amaçlı bir toplantı yapıldı. Toplantıda okul ve eğitim hakkında bilgiler verilmeden önce hazırlık sınıfının Arap öğretmenleri velilere tanıtıldı. İşte burada güzel bir sürpriz vardı. Arapça öğretmenlerinin tamamı Arap. Öğretmenlerin söyledikleri  ise geçen yıl hazırlık sınıfında okumuş bir öğrenci tarafından Türkçeye tercüme edildi. Öğrenci hiç teklemeden Arapça konuşulan her şeyi Türkçeye, Türkçe konuşulanları da Arapça ‘ya tercüme etti. Bir yıllık hazırlık sınıfının ardından gelen başarı alkışlanmaya değerdi.

Okulun bu başarısının ardında yatan eğitim sistemini dinlerken iyice keyiflendim. Çok güzel bir sistem kurulmuş. Hiç Arapça bilmeyen bir öğrenci bir ay içinde Arapça konuşmaya başlıyormuş ve yıl sonunda uluslararası kabul edilebilir bir Arapça konuşma düzeyine erişiyormuş.

Öğrencilerin gelişimi sadece okulda verilen eğitimle sınırlı değilmiş. Yıl içinde yaklaşık bir aylık bir süre Arap ülkelerinde geçiriliyormuş. Yurt içinde de belirlenen illerde hem geziler hem de kamplar yapılıyormuş.

Gördüğüm kadarıyla öğretmelerin tamamı kendini mesleğine vakfetmiş. Okul müdüründen pansiyon yöneticisine kadar her yetkili işini büyük bir aşkla yapıyor.

HER OKUL PROJE

Tanıtım toplantısının ardından içimde eğitim sistemimizin geleceği ile güzel ümitler beslemeye başlamıştım. Ama bu ümitlerin yeşermesi, filiz vermesi için bir Ömer Çam yetmez.

İsteyince bir okuldaki eğitim kalitesi böyle arttırılabiliyorsa diğer okullarda niçin yapılmasın? Madem bir okulda yapılabiliyor, demek ki diğer okullarda da yapılabilir. Yapılmaması için bir neden yok bence, yeter ki istenilsin. “Her Okul Proje” anlayışı ve yaklaşımı içinde yeni bir atılım yapılabilir. Proje okul sayısı onlarla değil binlerle ifade edilmesi lazım.

Tabii her şeyi devletten beklemek doğru değil. Eleştirdiğimiz sistemin düzelebilmesi için velilerin ve toplumun da devreye girmesi kaçınılmaz. Herkes çocuğunun okuduğu okula “Proje Okul” gözüyle bakar ve bunun için elinden geleni yaparsa eğitim kalitesinin artması hiç de zor değil…

Var mısınız mahallenizdeki okulu “Proje Okul” yapmaya…

SOSYAL MEDYA TAKİBİ İÇİN

twitter.com/msbeser
facebook.com/msbeser

/msbeser