BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,00
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

HDP'den son dakika açıklama

Çözüm sürecinde hangi aşamadayız? HDP İzleme Heyeti'nin kurulduğunu söyledi, hükümet yalanladı. Öcalan Nevruz'da ne yapacak? Sekreterya ne zaman? Hasta hükümlüler için düzenleme var mı? İşte çözüm sürecinde son gelişmeler

Abone ol

Hükümet ile HDP arasında Dolmabahçe açıklamasından sonra yaşanan bahar havası, dün yapılan Yalçın Akdoğan ve HDP Heyeti arasındaki görüşmeyle yeni bir boyut kazandı. Pervin Buldan görüşmeden sonra 16 kişilik İzleme Heyeti konusunda anlaşma sağlandığını açıkladıktan kısa bir süre sonra Yalçın Akdoğan bu iddiayı yalanladı. HDP kanadı da görüşmede heyetin oluşmasıyla ilgili görüştüklerini ancak isimlerin gündeme gelmediğini açıkladı.

Dolmabahçe’de hükümet ile HDP’nin yaptığı ortak açıklama ve Abdullah Öcalan’ın silah bırakma şartı ile birlikte 10 maddelik talep listesinin okunması çözüm süreci için yeni bir milat, yeni bir başlangıç oldu.

İZLEME HEYETİ OLUŞTURULACAĞI AÇIKLANDI

Çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için tarafları takip edecek bir İzleme Heyeti oluşturulması gündemdeki yerini korurken, dün akşam HDP'li Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, Meclis'te Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Buldan izleme heyetinin oluşturulmasının kararlaştırıldığını söyledi. Buldan bazı TV kanallarına yaptığı açıklamada heyetin 16 kişiden oluşacağını söyledi.

AKDOĞAN YALANLADI

Ancak Akdoğan gece saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklama ile 16 kişilik izleme heyetininin oluşturulduğu yönündeki haberleri yalanladı. Akdoğan şu görüşleri paylaştı:

"Bazı basın organlarında 16 kişilik izleme heyeti kurulduğu belirtilerek isim listeleri yayınlanmaktadır. Bunlar külliyen yalan ve uydurmadır. Meclis'te gerçekleşen sıradan bir görüşmeye atfen spekülasyonlara yol açacak açıklamalar yapılması sürecin ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır."

HDP'DEN AÇIKLAMA "İSİMLER GÜNDEME GELMEDİ"

Akdoğan'ın bu açıklamayı yapmasının ardından HDP kanatından bir açıklama geldi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Grup Başkanvekilimiz Sayın Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Sırrı Süreyya Önder'den oluşan Heyetimiz çözüm sürecine yönelik yürütülen temaslar kapsamında dün akşam Başbakan Yardımcısı Sayın Yalçın Akdoğan ile TBMM'de bir görüşme gerçekleştirmiştir. Heyetimiz görüşmede, İzleme Heyeti'nin bir an önce oluşturulması gerektiği görüşünü ve önerisini hükümet tarafına iletmiştir. Ancak görüşmede, basında iddia edildiği gibi isimler gündeme gelmemiştir."

İMRALI'YA SEKRETERYA

Hafta sonunda İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmeyi bekleyen HDP heyetinin bir diğer beklentisi ise Dolmabahçe açıklaması sonrasında yapılacak görüşmenin izleme heyeti ve Sekretarya eşliğinde yapılması. Sekretarya konusunda sorun yok. Bir, iki gün içinde daha önce isimleri üzerinde anlaşılan hükümlüler İmralı Adası'na gönderilecek ve ismi “Sekretarya” olarak konulan yapı devreye girecek. Üzerinde anlaşılan sistem çerçevesinde Sekretarya bünyesindeki hükümlüler görüşmeleri kayıt altına alacak.

NEVRUZ MESAJI

Öte yandan Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Nevruz günü Diyarbakır'da görüntülü bir mesaj verip vermeyeceği de henüz netlik kazanmadı. HDP-Kandil kanadının beklentisi Nevruz’da Öcalan’ın mesajını daha anlamlı hale getirmek üzere kamuoyuna görüntülü olarak seslenmesi.

Ancak Al Jazeera’nin edindiği bilgilere göre Abdullah Öcalan’ın mesaj verip vermeyeceği kesin değil. Üstelik bu mesaj verilecekse bile görüntülü olma ihtimali çok zayıf. Hükümet çevreleri görüntülü mesajı HDP’nin bir talebi olarak değerlendiriyor ancak bu süreçte Öcalan’ın İmralı’da çekilecek bir video üzerinden mesaj vermesine ihtimal verilmiyor.

ÖCALAN İLE HÜKÜMET MESAJ ÜZERİNDE KONUŞUYOR

Abdullah Öcalan’ın Nevruz’da yeni bir mesaj verip vermeyeceği de kesin değil. Devlet yetkilileri ile Öcalan arasında bu başlık altındaki görüşmeler hâlâ sürüyor. Hükümet kanadının beklentisi, bir mesaj verilecekse, Abdullah Öcalan’ın daha önce PKK’ya yaptığı “kongreyi toplayın” çağrısını somutlaştırması. Yani ya “kısa bir süre içinde kongreyi toplayın” demesi ya da yine kongre için “net bir tarih vermesi”. Aksi takdirde yeni mesajın 28 Şubat’ta Dolmabahçe'de okunan mesajın ötesine geçilmesi söz konusu olamayacağı için bir anlam ifade etmeyeceği belirtiliyor.

HASTA TUTUKLULAR İÇİN DÜZENLEME GELİYOR

Hükümet ortak açıklama ile gelinen noktanın ardından gelecek hafta içinde önemli bir adım daha atacak. Hasta tutuklular konusunda zaten daha önce hazırlanan düzenlemenin gelecek hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmesi bekleniyor. Bu düzenleme çözüm sürecinin başından bu yana HDP kanadının en önemli şartları arasında yer alıyor.