BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.428,09
HABER /  POLİTİKA

HAS Parti'den hükümete açık çağrı

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Suriye'de süren kaos ortamının çözümüne ilişkin bir dizi öneride bulundu.

Abone ol

Önerilerin yanında bir de uyarı da bulunan Kurtulmuş, "Suriye'ye uluslararası bir müdahaleye fırsat verilmemelidir" dedi ve hükümete çağrıda bulundu:

"Süreçlerde daha aktif al."

Numan Kurtulmuş'un Suriye ile ilgili açıklaması şöyle:

"Suriye'de çok sayıda kişinin ölümü ile sonuçlanan ve halen devam etmekte olan olayları üzüntüyle takip ediyoruz. Ortadoğu'nun huzura kavuşmasını beklerken komşumuz Suriye'deki iç çatışmaların artması bölgeyle ilgili endişelerimizi arttırmaktadır."

Suriye'nin acilen sakinleşmesi için yol haritası olabilecek önerilerimiz şunlardır:

- ABD, İNGİLTERE, NATO veya İSRAİL'in SURİYE'ye müdahalesine müsaade edilmemelidir.

- Gelinen noktada, Suriye'ye uluslararası müdahaleyi önleyebilecek en önemli aktör Türkiye'dir. Bu sebeple, Türkiye, Suriye'ye dış müdahaleyi engelleyecek şekilde daha aktif bir politika izlemeli, açıklamalarla yetinmeyerek sürece dahil olmalıdır. Gerekirse taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlenmelidir.

- Türkiye, askeri müdahaleye gerek kalmayacak bir çözüm için İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve BM nezdinde acilen sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır.

- Türkiye, bölgedeki çalışmalarında ve Suriye ile kurulacak ilişkilerde, ABD veya başka bir koalisyon adına değil, doğrudan Suriye halkının menfaatlerini önceleyerek sürece dahil olduğunu açıkça deklare etmeli, diplomatik süreçlerde buna uygun davranmalıdır.

- Beşar Esed yönetimi kendi halkına dönük şiddet uygulamaktan ve katliam yapmaktan vazgeçmelidir. Suriye'de tanık olduğumuz katliamlar insanlık suçudur. Suriye, demokratik, insan haklarına saygılı ve özgür bir ülke olmayı kendi dinamikleriyle başarmalıdır.