BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Harry Potter filminin ünlü oyuncusu hayatını kaybetti

Harry Potter film serisinde Snape rolünü canlandıran İngiliz oyuncu Alan Rickman, 69 yaşında hayatını kaybetti. Alan Rickman kimdir? Alan Rickman ölüm nedeni ne?

Abone ol

Alan Rickman kimdir? Harry Potter film serisinde Snape rolünü canlandıran İngiliz oyuncu Alan Rickman, 69 yaşında hayatını kaybetti.

İngiliz Guardian'ın haberine göre, kanser hastası olduğu bilinen Rickman'ın ölümü ailesince doğrulandı. 

ALAN RİCKMAN KİMDİR?

İngiliz Tiyatrosu’nun en köklü gruplarından Royal Shakespeare Company’nin eski üyelerinden birisi olan İngiliz tiyatro yönetmeni ve oyuncu. Tiyatro dışında sinemada da başarılı bir kariyeri bulunan Rickman, aralarında Zor Ölüm, Dogma ve de harry-potter’ın da bulunduğu pek çok ünlü Holywood filminde rol almıştır.

Alan Sidney Patrick Rickman, 21 Şubat 1946 tarihinde, Hammersmith, Londra, İngiltere’de dünyaya geldi. Babası fabrika işçisi Bernard Rickman, annesi ise ev hanımı olan Margaret Doreen Rose idi. Alan Rickman üç kardeşiyle beraber Londra’da büyüdü.

Derwentwater İlkokulu’nda okuduğu sırada, henüz 8 yaşındayken babasını kaybeden Rickman’ı annesi yetiştirdi. İlkokulda okuduğu sırada kaligrafi ve suluboya resim sanatlarına ilgi saran genç yetenek, bu ilgi alanları sayeside Latymer Ortaokulu’nda burslu eğitim alma hakkı kazandı ve de bu okulları Chelsea Sanat Okulu ile The Royal College of Art takip etti.

Üniversitede okuduğu sırada aldığı grafik eğitimi sayesinde Notting Hill Herald adlı gazetede grafik tasarımcısı olarak çalışmaniyetinin ardından arkadaşlarıyla beraber açtığı Graphiti adlı grafik dizayn ofisinde çalışmaya başladı; fakat işlerinin çok iyi gitmesine rağmen burada geçirdiği üç yılın ardından oyuncu olma arzusuna dayanamayarak işini bıraktı.

Oyuncu olma isteği ile Royal Academy of Dramatic Art adlı sanat okuluna kayıt olan Rickman, burada okurken pek çok tiyatro oyununda rol aldı ve de aralarında Emile Littler Prize’ın da yer aldığı pek çok ödül kazandı.

1978 yılında BBC T.V. Tiyatrosu için çekilen Romeo and Juliet adlı William Sheakspare oyununda Tybalt rolünde seyircilerin karşısına çıkan Rickman, 1985 yılında sahnelenmeye başlanan ve de 1987 yılında Amerika’ya geçerek Broadway’de yıldızı parlayan Royal Sheakspare Tiyatrosu yapımı Les Liasons Dangereuses ile Tony ve Drama Desk Ödülleri’ne aday gösterildi.

Rickman’ın oyunculuk yeteneklerini geniş kitlelere duyuran yapım ise 1988 tarihli die-hard (Zor Ölüm) oldu. Filmde canlandırdığı Alman terörist Hans Gruber karakteri AFI Ödülleri’nde yetenkli oyuncuya 100 Yılın En İyi 100 Kahramanı ve Kötü Adamı arasından 46. Sırayı kazandırdı. Rickman’ın sinemadaki kötü adam karakterleri Die Hard ile sınırlı kalmadı, 1991 tarihli Robin Hood uyarlaması Robin Hood; Hırsızlar Prensi’nde Nottingham Şerifi’ni canlandıran yetenekli aktör, ünlü fantastik kurgu serisi harry-potter’da ise Severus Snape olarak karşımıza çıktı. Harry Potter serisinin bütün filmlerinde rol alan Rickman, bu sayede genç izleyici kuşağından kendisine çok sayıda hayran kazandı.

Alan Rickman sinemada sadece kötü adam karakteri canlandırmadı; pek çok komedi filminde (Galaxy Quest, The Search for John Gissing), tiyatro filmlerinin sinema adaptasyonlarında (The Winter Guest) ve de iki adet tarihi biyografik yapımda rol aldı. Bu yapımların en ünlüsü olan Rasputin; Dark Servant of Destiny tv için çekilmiltın Küre ve bir de Emmy ödülü getirdi. lan Rickman, 1965 yılından bu yana Londra’lı bir politikacı ve ekonomi profesörü olan Rima Horton ile evliydi.